Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Април 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Оръжие

Руският вертолетоносач ще надмине „мистралите”

До 2025 г. ВМФ трябва да придобие два универсални десантни кораба (УДК)

Желязко Тенчев

6. Юли 2017 , брой: 130   551   0Руският ВМФ до 2025 г. трябва да придобие два универсални десант-
ни кораба (УДК), пише ria.ru, като се позовава на висш военноморски началник. Те щели да надминат френските „Мистрали”, които вече отплаваха за Египет. Затова с такова голямо внимание се следи развитието на проекта за УДК „Прибой”. Предназначението на УДК е за превози по море и стоварване на неподготвен бряг войски и техника в хода на морска десантна операция (с участието на вертолети за бойна поддръжка от корабната авиогрупа), поставяне на минни и мрежови заграждения, хидроакустически буйове от системата за водно наблюдение. Руските специалисти прекараха няколко месеца на френските УДК „Мистрал”, изследваха го, а половината от корпуса (кърмата) се строеше в руската корабостроителница "Балтийский завод" (Санкт Петербург) по френска документация. Те обаче възприеха критично чуждия опит, като оцениха кое при тях не трябва да бъде така.
Освен дузината вертолети за бойна поддръжка и десантни вертолети, на борда на УДК ще има 6 щурмови катера и 6 десантни катера с товароподемност по 45 тона всеки. Зенитното прикритие ще включва 4 бойни модула, включително морските варианти на комплексите „Тор” и „Панцирь-МЕ”. Артилерията ще е представена от 76-мм универсална установка. „Прибой” е замислен да плава автономно до 6000 км, да превозва около 500 души и бойна техника (50 БМП и 10 танка) с възможност да излиза до самия бряг. Тези функции обуславят почти авионосна по размери палуба и архитектура на вертолетни хангари (в надстройката и в корпуса под палубата). Десантните катери с помощта на кранове със стрели ще бъдат приети не в доковата камера, а на суха докова камера над ватер-линията. Очертава се водоизместване около 23 хиляди тона, дължина на корпуса 200 м. и ширина – 34 м. Очаква се в скоро време да започнат преговорите с Министерството на отбраната.
Самият „Прибой” може да бъде построен за пет години, като няма да бъдат монтирани отделни агрегати, а направени на различни места отделни модули.Снимка bastion-karpenko.ru

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"