29 Март 2024петък17:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Разговор

МАРИЯ ПЕТРОВА:

Щастливка съм, защото цял живот работих с деца

Всичко претърпява промените на своето време и е много важно артистът да се "нагоди" към тях, казва примата на старата градска песен, пяла на Тодор Живков

/ брой: 130

автор:Надежда Ушева

visibility 2066

МАРИЯ ПЕТРОВА е популярна и обичана изпълнителка на стари градски песни. Определяна от фенове и критици за примата на жанра, вече над 20 години "Желязната лейди на старата градска песен"  радва почитателите със своето изкуство. Има редица награди и медали от фестивали - почетен приятел на Истанбул, първа категория за изпълнител от Министерството на културата, първи носител на "Ловешки меч" - отличие за културни дейци с големи заслуги, но за нея най-голямата награда си остава любовта на публиката. Досега е издала седем албума, записала е над 80 песни, 25 от които нейни авторски. Осъществила е стотици концерти у нас и по света - Германия, Гърция, Турция, Русия, Словакия, Унгария и други. Пяла е на повече от десет езика.
В началото на лятото Мария Петрова сподели пред ДУМА любопитни подробности около себе си и неиздавани досега моменти от житейския й и творчески път.


"Шлагерната песен докосва по неповторим начин сърцето на българина. Тя отразява неговата младост, зрялост, любов и мечти"


- В наши дни старите градски песни радват ли се на популярност, има ли още хляб в тях, както се казва, или останаха в миналото? Известни ли са сред младите слушатели?
- Старата градска песен винаги е имала място в живота на българина. Уникална сама по себе си, докосва по неповторим начин сърцето и душата, както никой друг жанр. Това, което ме радва, е, че песните се слушат и харесват и от по-младото поколение. На концерти млади хора идват и искат да им изпея класики като "Заспали чувства". Самият факт, че "Пайнер" вече 23 години издава мои албуми и песни, снима клипове и документални филми за мен, говори, че жанрът има своята вярна публика. Щастлива съм, че последният ми диск "Златните шлагери" присъства над година и половина в класацията на "Пайнер" за най-продавани албуми. Това ясно показва, че хората имат нужда от тези песни. Те отразяват тяхната младост, зрялост, любов и мечти.
- А младите ви колеги имат ли желание да пеят градски шлагери?
- Да, забелязвам една тенденция много млади изпълнители да пеят старите градски шлагери. Не само по фестивали и чествания, а и професионално. Доста колеги от фолклора и поп-фолка записаха в репертоара си шлагерни мелодии, което е оценка по достойнство и мен лично ме радва много.
- Трудни ли са за изпълнение?
- Да! Не познавам друг жанр, изпълнен с толкова много сантимент. Старата градска песен и силното пеене са две субстанции, обречени на вечна раздяла. Шлагерната песен се пее нежно, тихо. Със сърце. Както е казал големият руски джазмен Леонид Утьосов: "Песен може да се пее с глас, може да се пее и със сърце. Без глас все пак може да се мине, но без сърце - не!". Това важи с пълна сила за жанра.
- От новите песни и стилове, които излизат на музикалния пазар, има ли добри попадения? Харесват ли ви?
- Разбира се. Всеки жанр има своите добри образци. Забелязвам голям напредък и израстване в народната музика. Много добри музиканти непрекъснато записват и издават автентичен фолклор. В естрадата ни също има леко събуждане и отново се правят мелодични и стойностни песни.
- Много певци от вашето поколение останаха без пенсии. Застигна ли и вас този проблем?
- Мен не ме е застигнал, защото пропях професионално, след като се пенсионирах. Преди това цял живот съм работила като педагог. И до днес ме срещат мои ученици, прегръщат ме, плачат... значи съм си свършила добре работата. Аз съм щастливка, защото цял живот работих с деца, а това е най-голямото богатство. Сега съм щастлива и богата с песните си и почитателите. Чак ме е страх от толкова щастие! Благодаря на Бог!
- Едно време българските политици са имали изключително добро отношение не само към културата, но и към творците. Постоянно са ги канели на различни събития, концерти, тържества... Как определяте отношението към артиста преди и сега? Каква е разликата?
 - Да, факт е, че пеех много често на всички политици едно време, включително и на Тодор Живков. Отношението е еднакво - уважително и на ниво, към този, който заслужава. Е, разбира се, всичко претърпява промените на своето време и е много важно артистът да приеме тези промени и да се "нагоди" към тях.
- Какво ви предстои до края на годината? Мислите ли за нов албум?
- До края на годината смятам да представя няколко нови песни. Имам нов репертоар за изцяло нов албум, но не бързам. Музикалният бизнес много се измени през годините, хората вече слушат песните в интернет и дисковете и касетките сякаш изостанаха. Моята публика, предвид възрастта й, още е вярна на този тип музикални носители, но и те се ограмотиха и ползват интернет. Мисля за нов албум, но не се ангажирам със срокове. По-важно е да не спирам да работя и да творя.


С домашния й любимец Лео 
 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ