20 Април 2024събота03:56 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

3/4 от епилептиците може да не получават нови пристъпи

Лечението на страданието е признато от ЕС за приоритет, у нас то засяга близо 70 хил. души

/ брой: 131

автор:Аида Паникян

visibility 1878

"Около 70% от пациентите не получават повече пристъпи, ако получат правилно лечение и водят нормален начин на живот. Но при останалите 30% пристъпите продължават и тези хора са застрашени от наранявания. Точно тях обществото стигматизира, те се изолират и изпадат в депресия. Постижение е, че на 26 май 2017 г. извоювахме заедно със Световната лига по епилепсия и със СЗО резолюция на Европейския парламент за епилепсията. Лечението на епилепсията бе признато за приоритет в Европейския съюз и благодарение на това ще бъдат отпуснати много средства за обучението на невролозите в съвременните терапии". Това каза в София проф. Атанасиос Кованис, водещ световен епилептолог и детски невролог, дългогодишен председател на Международното бюро по епилепсия (световна пациентска организация на хората с епилепсия). Той участва в работата на Третия източноевропейски курс по епилепсия под егидата на Световната лига по епилепсия, организирана от Българското дружество против епилепсия. Форумът събра над 100 лекари от 8 държави, включително 42-ма българи, и над 20 лектори от 6 държави.  
Епилепсията е най-честото неврологично заболяване, от което по статистически данни страда до 1% от населението - близо 70 хил. българи, обяви доц. Петя Димова, невролог и епилептолог от  УМБАЛ "Св. Иван Рилски". Припомняме, че благодарение на усилията й заедно с неврохирурга д-р Красимир Минкин в Университетска болница "Св. Иван Рилски" е създаден Център за лечение на най-тежките форми на това заболяване, включително и хирургично.
Проф. Мейр Биалер, който от 40 години се занимава с разработването на лекарства, обясни, че непрекъснато се създават нови медикаменти. "Първото лекарство за епилепсия Фенобарбитал е създадено преди повече от 100 години - през 1812 г., и все още се ползва в Китай. След 1990 г. се разработиха над 20 нови лекарства, благодарение на което сега имаме по-голям избор за терапия. Проблемът е, че фармацевтичните компании насочиха основно усилията си върху медикаменти за лека до умерена епилепсия, за да бъде сигурна ефективността им. А медикаменти за тежките форми останаха на гърба на малки фармацевтични компании. В последните години има голям бум при използването на активни вещества от канабис. Такова лекарство за епилепсия, което не е психотропно, беше одобрено от Американската асоциация по лекарствата. То е подходящо и за тежки форми на епилепсия като тази на Ленокс-Гасто. За съжаление новите лекарства са все още твърде скъпи", коментира проф. Биалер.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ