Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

23 Ноември 2017 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Общество

Скандално

77 метра безотговорност

Велиана Христова

7. Юли 2017 , брой: 131   303   0
Снимка


Поредният идиотски небостъргач ще бъде боднат на 77 м височина в София - този път на ъгъла на бул. "България" и ул. "Борово" в нов комплекс, който щял да се изгражда там. Решението взеха вчера общинарите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Глас народен, останалите са против или се въздържат. И както винаги, се ползват вратички в законите за устройството на територията и за застрояването на столицата. Вратички, създадени, впрочем, нарочно в законите от съответни лобита в различни години. Както на всички софиянци, и на мен ми е все тая коя фирма този път е пробутала интересите си през поредната администрация. Как дори не питаме, всички знаем. Големият ни проблем е, че няма кой да пробута нашите интереси.      
Не си представям какви са тези хора, които, седнали в общинското кресло, натрисат на столичани поредния небостъргач, който като пирон ще се забие там, където не се разрешава строителство над 20 м. Баш в подстъпите към планината и на пътя на въздушните потоци, които прочистват града! Щял бил да бъде в зоната за обслужване. Кого точно ще обслужва пиронът, очевидно - не живеещите по бул. "България". Впрочем така го извъртяват общинарите, че на тези жители не се дава правото дори уста да отворят срещу проекта. А май и главният архитект на София, който е срещу небостъргачите, вече не преде пред нечии други интереси. Цинизъм!
Писна ни от офис-мастодонти; от колите им, възкачени връз малкото останала трева край жилищните ни блокове; от черната сянка на гиганти пред прозорците ни; от грозна и все по-неприятна за живот София. Писна ни от простодушната наглост на управляващите вече трети мандат, които безпардонно ти викат: "Вярно, има вратички в устройствените закони, през които за пореден път се промушваме, ама обещаваме - ще ги затворим тия вратички". Някой друг път обаче.
 Има обаче едно нещо, на което вратичките в закона не помагат. Нарича се, не дай Боже, земетръс. Някой из общинските кабинети сеща ли се, че София е в рискова земетръсна зона и че "билдинги" с десетки етажи тук са си живо престъпление. Някой да е направил проучване за земните пластове и подпочвените води на това място - годни ли са да издържат масивните основи на подобни сгради? Или точно там накамарените етажи ще започнат да осядат на втория месец? В крайна сметка нас, столичани, не ни интересуват онези 77 метра пари, които ще се завъртят над бул. "България". Много обаче ни интересуват - поименно носителите на 77-те метра безотговорност, седящи в разни комисии и общински съвети, които ден след ден съсипват живота ни.     

 

 

 

Общество

 • На фокус
  Как една странна коалиция от работодатели, експерти и граждани не позволи обективен поглед върху споразумението СЕТА
  23. Ноември 2017 230
  337
  0

  В понеделник присъствах на заседание на Икономическия и социален съвет (ИСС) - орган в държавата, който се представя на сайта си като "гражданския парламент" на България. Поводът беше гласуване на становище относно Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (ВИТС) между ЕС и Канада, известно повече с латинската си абревиатура СЕТА...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"