29 Март 2024петък15:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Скандално

77 метра безотговорност

/ брой: 131

автор:Велиана Христова

visibility 750

Поредният идиотски небостъргач ще бъде боднат на 77 м височина в София - този път на ъгъла на бул. "България" и ул. "Борово" в нов комплекс, който щял да се изгражда там. Решението взеха вчера общинарите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Глас народен, останалите са против или се въздържат. И както винаги, се ползват вратички в законите за устройството на територията и за застрояването на столицата. Вратички, създадени, впрочем, нарочно в законите от съответни лобита в различни години. Както на всички софиянци, и на мен ми е все тая коя фирма този път е пробутала интересите си през поредната администрация. Как дори не питаме, всички знаем. Големият ни проблем е, че няма кой да пробута нашите интереси.      
Не си представям какви са тези хора, които, седнали в общинското кресло, натрисат на столичани поредния небостъргач, който като пирон ще се забие там, където не се разрешава строителство над 20 м. Баш в подстъпите към планината и на пътя на въздушните потоци, които прочистват града! Щял бил да бъде в зоната за обслужване. Кого точно ще обслужва пиронът, очевидно - не живеещите по бул. "България". Впрочем така го извъртяват общинарите, че на тези жители не се дава правото дори уста да отворят срещу проекта. А май и главният архитект на София, който е срещу небостъргачите, вече не преде пред нечии други интереси. Цинизъм!
Писна ни от офис-мастодонти; от колите им, възкачени връз малкото останала трева край жилищните ни блокове; от черната сянка на гиганти пред прозорците ни; от грозна и все по-неприятна за живот София. Писна ни от простодушната наглост на управляващите вече трети мандат, които безпардонно ти викат: "Вярно, има вратички в устройствените закони, през които за пореден път се промушваме, ама обещаваме - ще ги затворим тия вратички". Някой друг път обаче.
 Има обаче едно нещо, на което вратичките в закона не помагат. Нарича се, не дай Боже, земетръс. Някой из общинските кабинети сеща ли се, че София е в рискова земетръсна зона и че "билдинги" с десетки етажи тук са си живо престъпление. Някой да е направил проучване за земните пластове и подпочвените води на това място - годни ли са да издържат масивните основи на подобни сгради? Или точно там накамарените етажи ще започнат да осядат на втория месец? В крайна сметка нас, столичани, не ни интересуват онези 77 метра пари, които ще се завъртят над бул. "България". Много обаче ни интересуват - поименно носителите на 77-те метра безотговорност, седящи в разни комисии и общински съвети, които ден след ден съсипват живота ни.     

 

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ