Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Октомври 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Старата плоча

Мая Йовановска

7. Юли 2017 , брой: 131   770   0Типичното поведение на властта у нас, когато назрее някакъв проблем, е да дава гръмки обещания за неговото незабавно и пълно разрешаване. Вадят се разчети, чертаят се нови стратегии, говори се за пари, но често се случва след утихване на страстите всичко да бъде забравено, а проблемът отново натикан в някое прашно министерско чекмедже.
Тези дни един, с години гноясващ, проблем пак излезе на дневен ред в приказките на властта. Това се случи, след като традиционно работещите при ужасни условия и с мизерно заплащане хора от агенцията за борба с градушките излязоха на протест. За капак падна и градушка, която нанесе огромни щети на земеделците. И старата плоча отново бе пусната. Този път до болка познатата песен бе подета на нов глас от новия земеделски министър Румен Порожанов. Бившата земеделска министърка Десислава Танева през миналата година обеща нова система за борба с градушките, разширяване на нейното покритие върху земеделските земи, нови площадки, включително самолети, подобряване на условията на труд и т.н. Тя трябваше да бъде въведена през тази пролет, даже се правеха разчети какви такси ще плащат земеделците, за да имат по-добра защита на продукцията си. А преди ден стана ясно, че само в Северна България градушката е унищожила (на места напълно) 1 млн. декара зърнени култури. Загубите са за милиони левове, някои земеделци са пред фалит. Огромна оранжерия буквално беше сравнена със земята. Загубите - над 1 милион, а хората - без работа. Почти всички земеделски стопани пострадаха.
А агроминистърът Порожанов успя да надмине предшественичката си, защото дори заговори за дебати дали и населените места да бъдат обхванати от защита от градушки. Ей, вие не можете да опазите житото и да осигурите достойни заплати на борещите се ссъс стихията, а се опитвате да ни баламосвате с разширяване на дейността. Реалността обаче ни научи да не вярваме на думите ви, защото държавата в последните години се опитва единствено да абдикира от тази дейност.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"