Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Август 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Раят на чантаджиите

Валентин Георгиев

7. Юли 2017 , брой: 131   496   0Рязко съкращаване на "чантаджийските" длъжности в МВР за сметка на също така рязко повишаване на заплатите на хората, които работят "на терен" - очи в очи с криминалната престъпност. С тази позиция излязоха преди ден от Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) във връзка с полицейските протести за по-високи заплати и по-добри условия за труд. Ето това вече е нещо смислено на фона на други чисто лобистки оценки и менторски препоръки в ущърб на обществото от страна на едрия бизнес, на които отдавна сме привикнали. Най-сетне някой да го изрече в прав текст. Отделен е въпросът дали това въобще ще бъде чуто, камо ли изпълнено. 
Няма спор, че в МВР, а и в почти всички останали министерства чиновническият апарат е раздут до небесата. Звучи чудовищно, че цели 40% от щатните длъжности в това ведомство се дублират, имат неясни функции и дори такива, които откровено нямат функции, за да оправдаят съществуването си. Въпреки това се оказа, че на никое правителство не му стиска да изрине "боклука", като по този начин освободи ресурс за тези, от които държавата наистина има нужда - редовите полицаи. Вместо това, при тази чудовищна престъпност, обхванала и селата, и големите градове, сегашната власт буквално се гаври с труда им. Бойко Борисов дори има наглостта да оправдава некадърната си политика спрямо тях с това, че трябвало да се плаща за "Белене", КТБ и че го били задължили да купува "Грипен". Затова нямало пари да им вдигне заплатите.
Призивът на АИКБ за съкращения на чиновническия апарат впрочем не е прецедент. Години наред под мантрата за "реформи" току се задейства някоя кампания в началото на всяка нова власт, след което всичко замира. За сметка на това редовната ни армия, полиция, въобще бачкаторите бяха яко окастрени. А чантаджиите не само оцеляха, но и се множат. За да се стигне до кулминацията да бъдат издигнати в култ в днешната държава на Борисов.    
      
     

 

 

Коментари

  • 18. Август 2017 161
    470
    0

    Тази година полупроводници, догодина цели - горе-долу така прозвуча поредната порция лакардии, които избълва Бойко Борисов вчера при инспектирането на газовия участък Лозенец-Недялско край стралджанското с. Недялско. И се размечта, както само той си знае: "Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки."  
    Догодина, по...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"