Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Май 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

България

Европарите за наука все повече под въпрос

Не е ясно как ще бъдат спасени сроковете в оперативната програма на МОН

Велиана Христова

7. Юли 2017 , брой: 131   252   0Създаването на центрове за върхови научни постижения и за компетентност по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж (ОПНОИР) все повече е под въпрос, нарушени са договорените с ЕС срокове, има риск от забавяне на процедурите и от загуба на пари. Това призна министър Красимир Вълчев пред ресорната комисия в НС. Общо 350 млн. лв. са планирани в програмата за двата вида центрове.
Основен препъникамък е изборът на оценители за проектите, подадени от българските учени. След първото забавяне по време на министър Меглена Кунева през 2016 г. и промяната на правилата и сроковете при течащ вече конкурс, бяха подадени 44 проекта, чието оценяване трябваше отдавна да е започнало. Вместо пряк избор на оценители Кунева обяви обществена поръчка за фирма посредник, която да подбере оценяващите срещу 1,8 млн. лв. Но, както ДУМА писа, изискванията за научната компетентност на оценителите бяха твърде ниски, а в края на февруари т.г. се оказа, че нито една от кандидатствалите фирми не е изпълнила условията на поръчката и не е представила доказателства дори за ниската компетентност на предложените оценители. Фирмите са били класирани по точки само по собствените им твърдения за научното ниво на оценителите, които не са се потвърдили при проверка в световните бази данни. По тези причини служебният министър проф. Николай Денков прекрати поръчката и договори с ЕК да се обяви конкурс за индивидуални оценители чрез централното координационно звено в МС. Поставени бяха високи изисквания за научна компетентност, а в този вариант оценяването се оказа два пъти по-евтино от обществената поръчка - само 900 хил. лв. Поканени за участие в конкурса бяха учени от цял свят с помощта на водещи в научното оценяване европейски институции. Кандидатстваха 405 учени от цял свят, които в началото на юни трябваше да бъдат разпределени в оценяващите комисии по науки и да започнат оценяването на проектите.
След встъпването си в длъжност обаче министър Красимир Вълчев не сключи договорите с оценителите, като се позова на това, че италианската фирма "Прогетти плант", получила най-много точки в поръчката на Кунева, се е жалвала пред КЗК и комисията е обявила отмяната на поръчката за незаконосъобразна, а МОН още при Денков обжалва това пред ВАС. Според юристи,  договорите с индивидуалните оценители е трябвало да бъдат сключени, независимо от делото във ВАС, а при евентуално връщане на поръчката, тя да бъде прекратена отново на основание "отпаднала необходимост". На 22 юни тричленка на ВАС потвърди решението на КЗК, че поръчката е отменена незаконно, въпреки обратната обосновка и на прокурора. В добавка съдът вмени на МОН да сключва договор с получилата най-много точки фирма. МОН не обжалва пред 5-членен състав на ВАС.
От 22 юни досега за две седмици положението не се е променило, се разбра от думите на Вълчев в парламентарната комисия. Напълно е възможно  втората фирма в обществената поръчка, получила само с 4 стотни по-малко точки от първата, да обжалва класирането. При това, по думите на министъра, графикът за изпълнение на дейностите е между "реалистично амбициозен и нереалистично амбициозен".
             
Има риск да бъдат загубени европарите за проектите и ЕК да откаже да ги изплати в края на 2018 г., призна министър Красимир Вълчев в ресорната комисия на НС. МОН обмисля вариант за предварително изпълнение на решението на ВАС, т.е. да сключи договор с италианската фирма и тя да започне оценяването на проектите, без да се изчака срокът за обжалване от страна на втората кандидатствала фирма.
Впрочем, ЕК вече замрази плащането на средства за други проекти от ОПНОИР със сключени договори при Кунева и обяви, че средствата ще бъдат намалени заради нарушени правила. Основна причината е, че бенефициенти по проектите за много милиони са служители на министерството, което едновременно управлява парите. Проф. Денков успя да предоговори с ЕК сумите, върху които ще се наложат санкции, като ги намали до 42 млн. лв. И предложи договорите да бъдат прехвърлени към бенефициенти извън МОН - училища, регионални управления на МОН, вузове. Не е известно има ли движение по този казус. Според медийни публикации, в МОН имало обратна идея - да бъде изваден от министерството управляващият орган на програмата в отделна агенция. Това означава, че  проектите пак ще останат в МОН.  

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"