25 Април 2024четвъртък22:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП прeдупреди ГЕРБ да не разпалват война с президента

Ако Законът за отбраната и въоръжените сили бъде приет, ще сезираме КС, предупреди Корнелия Нинова

/ брой: 131

автор:Юлия Кулинска

visibility 87

БСП призова Бойко Борисов да не разпалва войната с президента Румен Радев. Законът за отбраната и въоръжените сили, предложен от ГЕРБ, представлява нова атака срещу държавния глава, заяви вчера от трибуната на НС Корнелия Нинова при дебатите на първо четене за промените в Закона за отбраната и въоръжените сили. Със законопроекта се предлага военните, предложени за удостояване с висши офицерски звания, да бъдат изслушвани в парламентарната комисия по отбрана на офицерите. Според вносителите това щяло да издигне формалния им авторитет, без да повлиява върху решението на МС. И чак тогава президентът може да издаде указ за получаване на званието.
"Законът е кух. Той е вмешателство в правомощията на държавния глава и е грубо нарушение на разделението на властите. Документът не поражда правни последици, но е размахване на пръст към президентската институция, заобикаля Конституцията и я нарушава. В основния закон на държавата пише, че президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на МС" припомни Нинова. По думите й с предложения закон се допълва Конституцията, защото държавният глава ще може да издаде указа едва след задължително изслушване на кандидатите в комисията.
"В самите мотиви сте записали, че законът няма да повлиява на решенията на МС и на президента. Тогава защо го правите? Няма да има правни последствия, но приемаме специален закон за това", обърна се Нинова към мнозинството. Тя напомни, че и сега правилникът на НС дава право да бъдат изслушани офицерите. "Ако искате прозрачност, никой не ви пречи да ги поканите и да ги изслушате. Не, трябва специален закон, за да кажем на президента да внимава!", възмути се лидерът на БСП.
"Спрете с тази война с президента Радев. Спрете с всеки свои акт да разпалвате противопоставяне между институциите, защото това е вредно за държавността. Отсреща ви не стои Плевнелиев, призова Нинова. Тя цитира реплика на Цветан Цветанов, който настоя преди дни да не се забива клин между него и Бойко Борисов. "Клин няма. Те действат заедно. Не се опитвайте да опитомявате президента Радев. Няма да успеете. Ще се провалите, но проваляйки се в тази лична битка, ще съсипете държавата", обобщи Нинова. Тя предупреди, че ако законът, с който се допълва Конституционен текст, БСП ще внесе жалба в Конституционния съд.
Независимо от предупрежденията на БСП, законопроектът беше приет с 94 гласа "за". Против бяха 68, а 17 се въздържаха.
"Преди повече от четвърт век деполитизирахме Българската армия. Виждам опити за връщане към обратния процес", коментира президентът Румен Радев от Варшава. Той предупреди, че съществува риск реализирането на законовите промени да отслаби президентската институция.


Законопроектът за отбраната и въоръжените сили предизвика оживени дебати в парламентарната зала
снимка БГНЕС

Промените са абсолютно ненужни, категорични са социалистите

Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили са абсолютно безсмислено действие от страна на управляващите, защото няма нужда от него, заяви депутатът от "БСП за България" Филип Попов. Той припомни, че вече има такъв и той се нарича Правилник за дейността на НС, в който има текст по отношение на това, което се предлага. "В същото време се опитвате през закон да уредите нещо, което е уредено и е логиката ни. За какво го правите? Ненужен удар във въздуха е през закон да направите една седянка. Като искате да се опознавате, офицерите да дойдат в комисията в парламента", обърна се Попов към управляващите.
Промените в Закона за отбраната и въоръжените сили за постоянния секретар на отбраната са направени за определен човек, заяви депутатът от левицата Славчо Велков. По думите му в предложението пише, че подборът на кандидат се извършва от комисия, след това при утвърждаване на доклада й военният министър изпраща предложението на премиера. Велков припомни, че на 31 май със своя заповед Красимир Каракачанов възлага да се извърши подбор за назначаване на длъжността "постоянен секретар" и посочва кои служители могат да кандидатстват. "От ГЕРБ се опитват да подведат депутатите. В заповедта на министъра на отбраната е написано, че в срок до 10 юни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов е бил задължен да представи доклад с мотивирано предложение за назначаване на държавен служител на длъжността постоянен секретар на отбраната. Т.е. преди един месец зам.-министърът на отбраната е представил доклад на министъра, а вие искате сега да гласуваме промени в закона", възмути се Велков.




 

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 306

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 393

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 324

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ