28 Март 2024четвъртък21:53 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Медии

Радио България и БНР май се разбраха

Подписан е колективният трудов договор, до края на месеца се очаква и концепция за бъдещето на редакцията

/ брой: 131

автор:Павлета Давидова

visibility 25

След протести и размяна на взаимни обвинения в липса на концепция за развитието на Радио България, екипът на програмата и ръководството на БНР най-сетне са на път да изгладят различията. Това стана ясно от провелата се вчера в СБЖ дискусия, посветена на казуса около бъдещето на редакцията. Председателят на дружеството на СБЖ в Радио България Атанас Ценов се похвали, че само преди дни е подписан и колективният трудов договор. По думите му в документа има много позитивен напредък и регулира отношенията на служителите и ръководството. Договорено е дори досегашният 1% за трудов стаж към заплатата да бъде повишен на 1,1%. Тепърва обаче ще се дебатира за кадровата и финансова политика на медията. Езиците, на които излъчва Радио България, остават, евентуално по-натам може да си мисли дори за увеличаването им, добави Ценов.
Програмният директор на БНР Марин Минков "издаде", че шефът на националното радио Александър Велев е предложил на Ценов да стане главен редактор на медията. Програмата дори става самостоятелна редакция, разкри Минков. На 11 юли на "Драган Цанков" 4 ще има нова среща между ръководството на БНР и журналистите от Радио България. Между 17 и 20 този месец ще се проведе и голяма дискусия, посветена на бъдещето на редакцията. Очаква се в нея да участват представители на президентството, на външно министерство, на парламентарната комисия за култура и медии и др.
Минков опита да оправдае Велев. Генералният директор на БНР само бил анонсирал реформи, но закриване на Радио България нямало, защото липсвало такова решение на Управителния съвет на БНР. Програмният директор се оправда, че промени се налагали, защото "пари няма" и върна лентата към 2011 г., когато бюджетът на БНР бил орязан с милиони, а оттогава не е променян.
Дебатът се разгоря и по темата кой е отговорен за концепцията на БНР. Журналисти се обадиха, че за обществените медии е необходим цялостен план и национална стратегия, а не бъдещето на цели програми да зависи от личната концепция или позиция на един или друг директор.
Светлана Божилова от ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски" отбеляза, че е необходим нов устройствен закон, който да регулира медиите, тъй като в настоящия ЗРТ има съществени пропуски, а шефовете на обществени медии често превръщат управителните съвети в "еднолично държавно ООД". За законови промени се обяви и членът на СЕМ Иво Атанасов, който изрази съжалението си, че парламентът неглижира дори предложенията на медийния регулатор в тази насока. В залата се чуха и съвети колегите от Радио България да обърнат внимание на техническата поддръжка и програмирането на сайта си, за да могат да генерират повече посещения и така да парират критиките за малка аудитория.
"Дебатът по темата е важен. СБЖ ще продължи да следи и организира и други дискусии от обществено значение", заяви председателят на СБЖ Снежана Тодорова, която бе своеобразен домакин на вчерашната среща. Тя също припомни, че Съюзът вече внесе в Народното събрание няколко предложения за законови промени и призова всеки, който има подобни идеи, да ги представи, за да може проектът им да бъде допълнен.

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ