25 Април 2024четвъртък03:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Те ли я поискаха, тя ли я даде

/ брой: 112

автор:Ева Костова

visibility 835

Шефката на НОИ "отказа" на Борисов. Той пък обяви, че тя си отива заради грешки. Намерението на Борисов да отстрани Митрева като я пенсионира стана известно в края на миналата седмица. Сагата тръгна и продължи до вчера, коментирана междувременно от кой как свари. Бойко Борисов призова Митрева сама да си подаде оставката и се закани, че ще осигури нужното мнозинство в парламента за нейното освобождаване.
Грешките на управителя на НОИ се наричат приходи. Същите, които бяха заложени в макрорамката на държавния бюджет, тоест минали са през погледа на финансовия цербер Симеон Дянков. Как ли зоркият му поглед не е съзрял нереалността им, чудеха се ненапразно вчера синдикалисти и експерти. Бюджетът на ДОО-то е гледан и от НАП, и от Надзорния съвет на НОИ, и от МС, минал е на първо и второ четене в парламента, където ГЕРБ-аджии също са го "благословили". Пък и вече е обществена тайна, че на практика Министерството на финансите и министърът на финансите са тези, които винаги имат крайна и решаваща дума по основните параметри на осигурителните приходи. За да дойде залповата атака по професионализма на актюерския екип и ръководителя на Националния осигурителен институт. Вън от всички правила на управление и държавническа етика, които без обективни аргументи се интерпретират до окарикатуряване, както се изразиха от КНСБ.
Търсят виновник за неработещата икономика и разширяването на сивия сектор, съзряха вчера запознати. Пак те подозират актуализация на бюджета на държавата, а приходи от НОИ няма, или са сбъркани. Ерго виновна е Христина Митрева, която и без туй е навършила години за пенсия... И Бойко Борисов като същински Зевс стовари стрелите си върху нея, като за момент даже забрави, че Митрева е избрана от парламента на този пост. И че този пост не може да се заема току-така от хвъркати в различни оперения, защото материята осигуряване е твърде хлъзгава и към нея обществото е твърде чувствително. Всяка прибързана смяна може да разклати и без туй нестабилната социална лодка, до която опира всеки българин от раждането до смъртта.
А че приходите ги няма, няма ги. Не може в държава, в която преструктурирането изяжда хляба на работещите и принуждава една трета от всички работещи по неофициални данни да се наемат на непълно работно време (а уж прокризисната мярка бе временна!), да се очакват високи осигурителни вноски. Въпросът за това чия е отговорността за сбърканите сметки остава да виси. Между другото в продължение на 12 години Митрева бе главен актюер, човекът, който правеше сметките на НОИ. Може би тя ще се окаже и виновна за неосъвременяваните нито със стотинка вече втора година пенсии. Независимо че политическото решение за това взема правителството. В НОИ само вадят калемите и правят сметки в зададените параметри...
Вчера мнозинството в парламента, което одобри бюджета на ДОО, прие оставката на Митрева.
Те ли я поискаха, тя ли си я даде...?

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 318

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 388

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 291

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 403

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ