Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Коментари

Потресаващо

Галина Младенова

10. Юли 2017 , брой: 132   820   0Като "потресаващ успех" определи американският президент Доналд Тръмп срещата на лидерите на Г-20 в Хамбург. В туитър, където държавният глава на САЩ качва всичките си коментари, той определи и срещата си с Путин като "потресаваща".
Потресът наистина е голям, може би заради това и Хамбург се превърна в горящ котел от бунтовете на антиглобалистите. За пореден път лидерите на най-могъщите страни на планетата се събраха изглежда свят да видят и светът да види тях. Нищо друго от този форум така и не произлезе. Двадесетте за пореден път се разбраха за общ фронт срещу тероризма, за мигрантската криза, за глада в Африка. Неща, за които те се разбират всяка година и всяка година светът се тресе от взривове, от нахлуващи мигрантски орди, от ужасяващи кадри от все по-гладната Африка. Важното обаче е, че Г-20 за пореден път са против всичко това, в "общ фронт".
Може би за Тръмп потресаващото е, че останалите 19 лидери трудно, но преглътнаха решението му да се откаже от Парижкото споразумение за климата. Не че имаха кой знае какъв избор. Лошото е, че след Тръмп и турският президент Ердоган почна да лавира и да намеква, че и Анкара може да се откаже от споразумението. Като истински търговец обаче Ердоган обяви, че ако от Анкара не искат пари, може и да прати договора за климата за параф в парламента. Лъч на светлина от Хамбург все пак е категоричното решение на Русия и Китай да подкрепят Парижкото споразумение. Двете страни, които заедно със САЩ, са сред най-големите замърсители в света, бяха далеч по-скептични към предишния договор за климата - Протокола от Киото. Днес обаче все повече лидери се убеждават в правотата на учените, които от години бият тревога за природата на Земята. И въпреки че Тръмп днес е по-загрижен за шистовия газ, може да се окаже, че скоро няма да има на кого да го продава. Европа все повече залага на енерговъзобновяемите източници. Франция обяви тези дни, че до 2040 г. спира производството на бензинови и дизелови автомобили. В същата посока се движи Германия. Холандия отдавна залага на вятърната и слънчевата енергия. А Китай се оказа един от най-големите производители на слънчеви панели. Така че ако не Тръмп, то поне следващият президент на САЩ ще трябва да преразгледа решението за климата.
И все пак имаше нещо хубаво на форума в Хамбург - двустранните срещи. Естествено най-голямо внимание предизвика разговорът между Тръмп и Путин. Не че се разбра нещо конкретно и не че имаше някакви конкретни решения. Но важното е, че лидерите на двете най-могъщи държави най-накрая установиха личен контакт. Това е първа стъпка, остава да се надяваме, че ще последват и други.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"