28 Март 2024четвъртък11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Нови 20 училища изчезват заради липса на деца

МОН ще обяви след 11 септември колко ученици отпадат от образованието след VІІ клас

/ брой: 132

автор:Велиана Христова

visibility 101

За изтеклата учебна година са закрити 32 училища, а от есента ще изчезнат нови 20 - общинските съвети са ги предложили за затваряне заради липсата на деца и наличието на маломерни и слети класове със средно 20-25 ученици в тях. Закритите училища са в областите В. Търново - 3, Търговище - 3, Плевен - 2, Разград - 2, и по 1 училище в Добрич, Пловдив, Шумен, София-област, Габрово, Хасково, Пазарджик, Кърджали, Враца, Варна. Учениците от закритите училища със заповед на министър Красимир Вълчев са насочени за обучение към други училища.  
Няма основни училища, които от тази есен да остават начални заради намаляването на прогимназията с една година според новия училищен закон. Той постанови основно образование да се завършва след VІІ клас, вместо след VІІІ, но намаляването на учениците и хорариумите с една година не е довело до вариант да се закриват основни училища или да се превърнат те в начални до ІV клас. Това заявяват от МОН в отговор на въпрос на ДУМА как се отразява новата структура на средното образование върху основните училища - колко се закриват, колко си остават до VІІ клас и колко се преобразуват в начални. От 1257 основни училища обаче 56 ще се възползват от възможността да станат обединени - от тази есен ще обучават до Х клас. Това става по искане на общинските съвети и заповедите за преобразуването на тези 56 училища вече са подписани от министъра. Всички останали си остават основни. Отново обаче има разминаване между данните на МОН и на НСИ - според статистиката основните училища през учебната 2016/2017 г. в страната са 1345. 
На въпрос на ДУМА колко от учениците, успешно положили изпитите след VІІ клас, не са се записали в общообразователна или професионалната гимназия след приключилото второ класиране, от МОН отговарят, че колко ученици не са участвали в приема ще може да се каже след 11 септември, когато се утвърждава приемът. Според новия закон, всички ученици са длъжни да се запишат в общообразователна или професионална гимназия след VІІ клас. Според учители в техникумите, това ще им помогне да наберат повече ученици, тъй като досега повечето деца кандидатстваха за елитните гимназии след VІІ клас, а в професионалните се записваха само завършили осмокласници. 
Днес ще бъдат обявени незаетите места след второто класиране, а от 11 до 13 юли се подават заявления за трето класиране, напомнят от МОН. До 17 юли се обявяват приетите на трето класиране; на 18 и 19 е записването, а на 21 юли се обявяват незаети места, попълването на които се определя от директора. На тези места могат да се запишат и ученици, които издържат поправителната септемврийска сесия. Ако ученикът има 0 точки на изпитите от външното оценяване, това не му пречи да бъде приет, защото в прием той участва с точките от балообразуващите предмети от свидетелството си за основно образование, определени от педагогическия съвет на всяко училище.

 

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 0

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 0

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ