Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Тупик

Георги Георгиев

10. Юли 2017 , брой: 132   771   0Има проблем с циганите. Всички го знаят, защото всички за виновни за него - едните с едва ли не вроденото си отвращение от тях, с презрението си, другите с традиции, които ги капсуловат, с неграмотността с оскотяването. Резултатът е бездна, която се запълва с агресия и ненавист.
От дни, безпрецедентно, в три различни града има протести по един общ проблем. Те са срещу циганите, срещу това което представляват в очите на останалите български граждани. Това е истината. Не са някакви абстрактни митинги от рода на - "Кажи "не" на насилието, на страха" и т.н.
Хич не си правете илюзии - огромната маса от хората по площадите иска циганите да бъдат смилани от бой, да бъдат набутани още по-навътре в гетата и всяка сутрин да се редят на опашка, за да излязат. Това са настроенията, те не са от днес и говоренето на благоглупости с нищо няма да помогне.
За щастие на всички нас това няма да се случи. Нито българската държава, нито българите са способни да породят нацизъм. Не ни е в натюрела. У нас може само да имитираме външни идеологии, при това със селски привкус. Което обаче по никакъв начин не приближава до решаването на въпроса - какво да правим със себе си и с циганите? Защото отдавна сме "ние" и "те". Защото изход не се вижда.
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"