Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Тупик

Георги Георгиев

10. Юли 2017 , брой: 132   621   0Има проблем с циганите. Всички го знаят, защото всички за виновни за него - едните с едва ли не вроденото си отвращение от тях, с презрението си, другите с традиции, които ги капсуловат, с неграмотността с оскотяването. Резултатът е бездна, която се запълва с агресия и ненавист.
От дни, безпрецедентно, в три различни града има протести по един общ проблем. Те са срещу циганите, срещу това което представляват в очите на останалите български граждани. Това е истината. Не са някакви абстрактни митинги от рода на - "Кажи "не" на насилието, на страха" и т.н.
Хич не си правете илюзии - огромната маса от хората по площадите иска циганите да бъдат смилани от бой, да бъдат набутани още по-навътре в гетата и всяка сутрин да се редят на опашка, за да излязат. Това са настроенията, те не са от днес и говоренето на благоглупости с нищо няма да помогне.
За щастие на всички нас това няма да се случи. Нито българската държава, нито българите са способни да породят нацизъм. Не ни е в натюрела. У нас може само да имитираме външни идеологии, при това със селски привкус. Което обаче по никакъв начин не приближава до решаването на въпроса - какво да правим със себе си и с циганите? Защото отдавна сме "ние" и "те". Защото изход не се вижда.
 

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    184
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"