Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Юли 2017 | Сряда
 
вход регистрирай се

Свят

Кохезионната политика работи

Георги Христов

11. Юли 2017 , брой: 133   103   0В Брюксел се проведе конференция на ПЕС на тема "Към прогресивна стратегия за кохезионната политика след 2020". Де факто става въпрос за еврофондовете. Във форума, който се провежда по инициатива на председателя на ПЕС Сергей Станишев, взеха участие представители от различни държави. В откриващата си реч Станишев подчерта, че кохезионната политика работи. В подкрепа на това твърдение той приведе данни, че благодарение на нея са разкрити 1 млн. нови работни места в ЕС. Освен това инвестираните пари от еврофондовете не отиват на вятъра - всяко изхарчено евро постига 3 евро възвръщаемост. Именно кохезионната политика е най-видимият израз на съществуването на ЕС. Станишев подчерта колко е важно да се осигури помощ на изостаналите региони и да се разпределят еврофондовете справедливо.
Участниците в срещата се обединиха около тезата, че кохезионната политика не трябва да спира след 2020 година. Бе отчетено, че бюджетът на ЕС ще бъде засегнат от "Брекзит" и затова за стратегия трябва да се мисли още отсега в противовес на политиката на бюджетни икономии на консерваторите.

 

 

Свят

  • Конгресът подкрепи нови ограничения срещу Русия, Иран и КНДР
    27. Юли 2017 145
    72
    0

    Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта за затягане на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, предадоха агенциите и отбелязаха, че това е станало въпреки възраженията на президента Доналд Тръмп. В хода на гласуването конгресмените подкрепиха приемането на мярката с 419 гласа "за" срещу 3 "против". Законопроектът срещна...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"