Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Голямата стъпка

Георги Георгиев

11. Юли 2017 , брой: 133   872   0Голямата стъпка. Така нарече министър-председателят Бойко Борисов изграждането на газовата връзка между България и Турция. За тази връзка различни български правителства пишат проекти и водят преговори поне от 2006 г. Резултатът за изминалите 11 години е нула. Дебела, тлъста нула. Голямата стъпка, за която говори Борисов, много прилича на онази "Голяма стъпка" - човекоподобното, за което всички много говорят и пишат, но няма доказателства, че съществува.
Впрочем изграждането на газовата връзка с Турция за пръв път има наистина всички възможности да стане факт. Не заради друго, а поради това, че Бойко Борисов спря три руски проекта. И трите енергийни, и трите уж спрени заради САЩ, но оказали се в угода на Турция. Вместо "Бургас-Александруполис" - "Самсун-Джейхан", вместо "Южен поток" - "Турски поток".
Сега министър-председателят, както обикновено, премята едни тръби, едни милиарди, един газов хъб, който зависи само от волята на Москва и се готви да купува руски газ за България с турска надценка. И това се представя като някаква голяма политика, някакъв страховит геостратегически пирует. Всъщност това са панически действия, за да се спаси поне нещо от транзитните функции на България. Но това наистина изисква големи стъпки.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"