Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Септември 2018 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Да работим заедно с Румъния за Шенген, предлага Станишев

Георги Христов

12. Юли 2017 , брой: 134   483   0Румъния и България трябва да работят заедно за влизането на двете държави в Шенген. Това предложи президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев на среща с новия румънски премиер Михай Тудосе в Брюксел.
"Изпълнили сме всички изисквания и постигането на тази цел е повече от реалистична", отбеляза по-рано Станишев на среща в белгийската столица с представители на българската местна власт от БСП и журналисти.
Освен за Шенген, Румъния и България могат да си сътрудничат относно развитието на Черноморието, смята лидерът на ПЕС, който е убеден, че българското председателство на Съвета на ЕС е повод за създаване на този тип сътрудничество. Според него трябва да се фокусираме и върху развитието на Дунавската стратегия. България трябва да включи в европейския дневен ред по време на председателството си и темата за европейската перспектива за страните от Западните Балкани.
Според Станишев "Европа на две скорости" вече съществува, защото за държавите, които са членки на еврозоната, важат едни правила, а за останалите други.
Станишев се съгласи с представителите на местната власт, че е наложителна и кохезионна политика в рамките на България, за да има по-справедливо разпределение на средствата сред общините, включително и в по-малките такива, и по този начин да се отговори на проблема с обезлюдяването на селските райони.
На въпрос какъв е план Б за страната ни, ако европейското финансиране бъде ограничено след 2020 г., лидерът на ПЕС посочи, че това е само начало на политическата дискусия и тя ще продължи да се води, а ПЕС ще направи всичко възможно да не се стигне до този вариант.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"