Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

На първа страница

Едва 30% от българите получават средна или по-висока заплата

КНСБ се готови с предложение откъде да се вземат пари за 15% увеличение на възнагражденията

Аида Паникян

12. Юли 2017 , брой: 134   1024   0По-малко от 30% от работещите българи получават средната за страната или по-висока заплата, а повече от 1/3 от заетите, т.е. около 400 хил. души, са работещи бедни. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в Белчин баня. Рентабилността и производителността на труда изпреварват ръста на доходите на хората и от всеки 1 лев допълнителна производителност едва 20-24 ст. отиват към средната заплата и над три четвърти към бизнеса. Синдикатът предлага минималната заплата да стигне 800 лв. до края на 2022 г., а началното възнаграждение на висшистите да е 700 лв. 
Последните данни на Евростат нареждат България в дъното на европейската класация по заплащане на труда. КНСБ предлага ежегоден ръст на заплатите от 100-150 лв. По разчетите им такова увеличение е постижимо при ръст на икономиката от 4-5%. За догодина е необходимо държавният бюджетът да бъде увеличен с около 920 млн. лв. за заплати и поне 57 млн. лв. за капиталови разходи, поясни Димитров. Той обясни, че около 300 хил. фирми в страната през м.г. са имали обща печалба от 20 млрд.лв. преди данъчното облагане, като след облагането тези пари стават около 15 млрд. лв. Ако само 20% (около 3 млрд.лв.) от тези пари се използват за увеличение на заплатите, възнагражденията в частния сектор може също да се увеличат със 100-150 лв., пресметнаха от синдиката.
От учителския синдикат към КНСБ настояват за увеличение на парите на работещите в средното образование и подчертават, че за това е необходимо в Бюджет 2018 да бъдат предвидени допълнително по-малко от 248 млн. лв. (заедно с 15-процентния ръст от т.г. 375 млн. лв.).
За заплатите на работещите в Спешна помощ, в РЗИ, в центровете за трансфузионна хематология, на работещите в психиатриите, в домовете за медико-социални грижи, в детските ясли са необходими допълнителни 20,5 млн. лв. за бюджета на МЗ (общо с парите за 2017 г. - 40,6 млн.лв).
За увеличение на възнагражденията с 25% в централната и местната администрация и на работещите в социални грижи ще са необходими общо около 575 млн. лв.
Във висшето образование ще настояват за средно 150 лв. увеличение, заяви председателката на синдикат "Висше образование и наука" доц. Лиляна Вълчева. Според лидера на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков увеличението на бюджета на МВР трябва да бъде с 277 млн. лв., а възнагражденията на огнеборците да нараснат с 200-250 лв. 20% увеличение искат и работещите в земеделието, в частност хората, които се борят с градушките и тези от системата на земеделското министерство.

От цената на тока по-малко от 1 ст. отива за заплати
 
Макар при последните увеличения на цените на тока и парното да бе обявено, че ще бъдат повишени заплатите на работещите, това не е случило. Възнагражденията на работниците на НЕК не били увеличавани от 2011 г., а в електроразпределителните дружества възнагражденията се повишавали с 1-2% годишно. В момента по-малко от 1 ст на кВт/ч от цената на тока, които потребителите плащат отивали за заплащане на труда на заетите в сектора. От синдиката настояват от 0.9 ст парите за труд да се увеличат на 1 ст или 1,1 ст, както е било по-рано. Ако заплатите в сектора се увеличат с 20%, то електричеството ще поскъпне с половин стотинка, пресметна председателят на синдиката на енергетиците Георги Петров.
От увеличението на цената на водата в София работещите в сектора също не са взели и лев повече към заплатите си.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"