23 Април 2024вторник19:52 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Едва 30% от българите получават средна или по-висока заплата

КНСБ се готови с предложение откъде да се вземат пари за 15% увеличение на възнагражденията

/ брой: 134

автор:Аида Паникян

visibility 43

По-малко от 30% от работещите българи получават средната за страната или по-висока заплата, а повече от 1/3 от заетите, т.е. около 400 хил. души, са работещи бедни. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред журналисти в Белчин баня. Рентабилността и производителността на труда изпреварват ръста на доходите на хората и от всеки 1 лев допълнителна производителност едва 20-24 ст. отиват към средната заплата и над три четвърти към бизнеса. Синдикатът предлага минималната заплата да стигне 800 лв. до края на 2022 г., а началното възнаграждение на висшистите да е 700 лв. 
Последните данни на Евростат нареждат България в дъното на европейската класация по заплащане на труда. КНСБ предлага ежегоден ръст на заплатите от 100-150 лв. По разчетите им такова увеличение е постижимо при ръст на икономиката от 4-5%. За догодина е необходимо държавният бюджетът да бъде увеличен с около 920 млн. лв. за заплати и поне 57 млн. лв. за капиталови разходи, поясни Димитров. Той обясни, че около 300 хил. фирми в страната през м.г. са имали обща печалба от 20 млрд.лв. преди данъчното облагане, като след облагането тези пари стават около 15 млрд. лв. Ако само 20% (около 3 млрд.лв.) от тези пари се използват за увеличение на заплатите, възнагражденията в частния сектор може също да се увеличат със 100-150 лв., пресметнаха от синдиката.
От учителския синдикат към КНСБ настояват за увеличение на парите на работещите в средното образование и подчертават, че за това е необходимо в Бюджет 2018 да бъдат предвидени допълнително по-малко от 248 млн. лв. (заедно с 15-процентния ръст от т.г. 375 млн. лв.).
За заплатите на работещите в Спешна помощ, в РЗИ, в центровете за трансфузионна хематология, на работещите в психиатриите, в домовете за медико-социални грижи, в детските ясли са необходими допълнителни 20,5 млн. лв. за бюджета на МЗ (общо с парите за 2017 г. - 40,6 млн.лв).
За увеличение на възнагражденията с 25% в централната и местната администрация и на работещите в социални грижи ще са необходими общо около 575 млн. лв.
Във висшето образование ще настояват за средно 150 лв. увеличение, заяви председателката на синдикат "Висше образование и наука" доц. Лиляна Вълчева. Според лидера на синдикат "Огнеборец" Венцислав Станков увеличението на бюджета на МВР трябва да бъде с 277 млн. лв., а възнагражденията на огнеборците да нараснат с 200-250 лв. 20% увеличение искат и работещите в земеделието, в частност хората, които се борят с градушките и тези от системата на земеделското министерство.

От цената на тока по-малко от 1 ст. отива за заплати
 
Макар при последните увеличения на цените на тока и парното да бе обявено, че ще бъдат повишени заплатите на работещите, това не е случило. Възнагражденията на работниците на НЕК не били увеличавани от 2011 г., а в електроразпределителните дружества възнагражденията се повишавали с 1-2% годишно. В момента по-малко от 1 ст на кВт/ч от цената на тока, които потребителите плащат отивали за заплащане на труда на заетите в сектора. От синдиката настояват от 0.9 ст парите за труд да се увеличат на 1 ст или 1,1 ст, както е било по-рано. Ако заплатите в сектора се увеличат с 20%, то електричеството ще поскъпне с половин стотинка, пресметна председателят на синдиката на енергетиците Георги Петров.
От увеличението на цената на водата в София работещите в сектора също не са взели и лев повече към заплатите си.

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 319

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 333

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 310

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 303

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 332

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ