19 Април 2024петък04:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Артисти се обявиха в подкрепа на старо кино "Левски"

/ брой: 135

автор:Надежда Ушева

visibility 1130

Над 2 хиляди подписа от известни артисти и културни дейци са събрани в подкрепа на старото кино "Левски", което се помещава в "Сити марк арт център" - пространство за театър, кино и концерти. Подписката и документите по случая бяха внесени вчера в Министерския съвет, при кмета на Столичната община и в Министерството на правосъдието, за да се направят проверки, резултатите от които да бъдат оповестени публично, каза пред ДУМА Христо Киров, собственик на магазините на ул. "Съборна" 7 в София. Чрез тях той и съпругата му финансират старото кино "Левски". Има вероятност обаче тази собственост да им бъде отнета, с което се поставя под въпрос и по-нататъшното съществуване на центъра. По този повод вчера пред сградата дойдоха, за да изразят подкрепата си към екипа и собствениците, артисти, режисьори, съмишленици, сред които Ставри Калинов, Руси Чанев, Рашко Младенов, Филип Трифонов, Кин Стоянов, Гинка Станчева, Жоржета Чакърова, Ваня Костова, Никола Петков, Емилия Цанкова и др.
Тук съм, за да подкрепя семейството, което е собственик на кино "Левски" - единственото кино,  възстановено като такова, а не като мол например, заяви за ДУМА Филип Трифонов. По думите му те са  подложени на несправедливост. Имота, чрез който семейството плаща наема, им го взимат по много странен начин... Има ли несправедливост, човек трябва да реагира, защото тя става всеобща, подчерта Трифонов.
Аз присъствам активно в работата на този театър, той е уникален! Направен от развалини от Христо Киров, той съществува повече от година. Това е място, където си дават среща всички жанрове на изкуствата и изведнъж се появява някакъв съдебен казус, който е абсолютно невероятен и невъзможен, коментира Рашко Младенов, бивш министър на културата. Затова, както виждате, тук са се събрали много хора, които искат да намерят начин този казус да се разреши в полза на справедливостта, допълни   Младенов.
Друг съмишленик на каузата - проф. Дойчина Синигерска, която написа писмо в подкрепа на центъра, се изказа аргументирано за впечатляващото действие на работата на "Сити марк арт център" като част от столичното културно пространство. Дълбоко вярвам, че силата на закона и правдата ще възтържествуват и този клуб ще продължи да се развива, допълни Синигерска. 
Правим това, което ни диктува сърцето. Искаме да запазим центъра и трябва да минем през това изпитание, тъй като тези магазини са основният ни донор за плащането на кредита за обекта, посочи собственикът Христо Киров. Той обясни, че досега пътя са го извървявали самостоятелно - със съпругата му сами са събирали парите. Всички  хора, които са тук, решиха да тръгнат заедно с нас - това ни дава криле, изключително основание и мотивация, за да продължим! Те виждат, че чрез това място и чрез нас могат да осъществяват мечтите си и да ги предават на следващите поколения. Какво следва, ще покаже историята по-нататък. Ние сме свързани с институциите, които се надяваме да чуят гласовете на тези хора и няма да позволим да заметат начина, по който се е случила досега съдебна измама, едно престъпление, покривайки го с т.нар. давност, подчерта Киров.
Тази дата е символична, защото преди месец - на 12 юни, е трябвало да бъдат изведени от обекта чрез съдия-изпълнител. Това обаче не се случва. Защото, благодарение пак на тези хора и на медиите, които ги подкрепят, съдия-изпълнители  подават отвод. Месец по-късно отново всички се събират пред сградата на "Съборна" 7, за да продължат подкрепата си. Една измама не може да бъде покрита с друга измама и съдът е този, при който истината трябва да излезе, категорични са протестиращите.
Другата страна, "Булгарплод експорт", отказва да изкаже позиция по казуса. Опитите на медиите за комуникация с тях досега са неуспешни. Потърпевшите си запазват правото да има диалог.




Снимки Емилия Костадинова

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ