19 Април 2024петък12:32 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Искат повече контрол над парите за бедни първокласници

/ брой: 135

автор:Аида Паникян

visibility 35

Досега няма сериозен анализ от АСП дали еднократните помощи за първокласници се изразходват по предназначение, заяви Ася Гонева от КНСБ. От синдиката предлагат да се затегне контролът по изразходването на тези пари, като във всяка детска градина или училище има социален работник. Целта е помощта да бъде обвързана с отговорното родителство. През м.г. около 46 хил. бедни семейства, чиито деца са записани за пръв път в първи клас в държавно или общинско училище, получиха такава еднократна помощ. 
Всяка година за ромското включване държавата дава 229 млн. лв., а неправителствените организации по линия на различни донори дават по още 212 млн. лв., коментира Янка Такева. Според нея, ако всички тези пари се ползваха по предназначение, рамите отдавна са щели да се интегрират в обществото.
ДУМА припомня, че неотдавна МОН предложи помощта от 250 лв. да не се дава на семействата, а на училището, в което е записано детето. 
От КНСБ предлагат и гарантираният минимален доход (ГМД), който в момента е основен критерий за достъп до социално подпомагане, да отпадне и достъпът до социални помощи да се основава на линията на бедност. В момента ГМД е 65 лв. и не е променян от 9 години. От КНСБ предлагат линията на бедност, която т.г. е 314 лв., също да се определя по друга методика - SILK, която се използва и от европейската статистика. От синдиката са категорични, че социалното подпомагане трябва да отчита индивидуалните потребности на хората и предлагат проект, който предвижда предоставяне на социални услуги с бонове. Те ще бъдат субсидирани от държавата, а нуждаещите се от социална услуга ще могат да я закупят на по-ниска от пазарната цена. Боновете ще може да се ползват от всички работещи с малки деца или семейства на хора с увреждания или самотно живеещи хора с увреждания.

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ