24 Април 2024сряда09:13 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ГЕРБ скриха Томислав Дончев от въпроси на БСП

Социалистите напуснаха възмутени пленарната зала

/ брой: 135

автор:Юлия Кулинска

visibility 60

Скандал се разрази в парламента зала вчера, след като ГЕРБ скриха вицепремиера Томислав Дончев от въпросите на БСП при дебатите за ратификация на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между администрацията на МС и Международната банка за възстановяване и развитие. Стойността на услугите е 2 400 000 лв.
Социалистите поискаха в пленарната зала да присъства представител на вносителя, министър или поне зам.-министър на финансите. След настояването им в НС дойде не член на политическия кабинет, а обикновен чиновник от финансовото министерство. Проф. Румен Гечев се обърна към парламентарния шеф Димитър Главчев с предложение първо експертът да даде отговор на питанията и след това да се гласува ратификацията. Главчев отказа, влезе в полемика с Гечев и дори изгони социалиста от залата. В знак на протест депутати от "БСП за България" го последваха. През това време управляващите поискаха набързо ратификацията да се гласува и на второ четене. На това се възпротиви Кристиан Вигенин и поиска почивка.
Бях отстранен от залата, защото настоявах да се изпълни Конституцията и законът, това няма да остане ненаказано, обясни Гечев. По думите му, когато се внася проект за договор между България и Световната банка, би трябвало да присъства представител на кабинета. "Това не се случи. Правителството за пореден път показа, че няма за нищо парламента", възмути се той. Гечев подчерта, че няма случай в света, в който дори чистачката на МС, ако я поканят, да да не е уважила НС. "От ГЕРБ панически поканиха някакъв високопоставен чиновник от МС, а не министър или зам.-министър, какъвто е редът. Не е ли логично той да отговори на въпросите, които му зададох? Но не. Стъпква се Конституцията, тъпче се НС, тъпче се законът. ГЕРБ принудиха депутатите си да натиснат зеления бутон и да ратифицират договор, по който има много неясноти", обобщи социалистът.
За пореден път се подписва празен чек от 2 млн. и 400 хил. лв., смята проф. Гечев. Той иска да знае въз основа на какъв анализ правителството прави подобни консултации и защо ги търси от Световната банка при положение, че става въпрос за централизация на европейски програми. "ЕС няма ли капацитет да съветва България за осъществяването на подобни услуги, та трябва да подписваме такъв договор? Има ли друга страна от ЕС, която има такъв договор за точно този вид услуги?", обърна се задочно той към управляващите.
Гечев обобщи, че мотивите са едва една страница, с което правителството заповядва: "Вие не сте никакви народни представители. Бийте печата на 2,4 млн. лв. Нас не ни интересува за какво и как ще бъдат разходвани тези средства. Иска се само да се натиска бутонът за гласуване".
В крайна сметка НС прие ратификацията и на второ четене. "За" гласуваха 90 депутати, "против" бяха 48, а 13 се въздържаха.
 

Великденската трапеза поскъпва

автор:Дума

visibility 408

/ брой: 77

Рязкото застудяване удари реколтата от череши

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 77

Когато ни свърши руския петрол, бензинът поскъпва

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 77

България в еврозоната - по-реалистично е през 2026 г.

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 77

Извращения

автор:Александър Симов

visibility 441

/ брой: 77

Диверсификация

автор:Мая Йовановска

visibility 411

/ брой: 77

За 10-те постижения след Десети

visibility 398

/ брой: 77

НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ И ГЛЕДАНЕ

автор:Лозан Такев

visibility 428

/ брой: 77

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ