25 Април 2024четвъртък09:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП поиска оставката на Валентин Радев

Дори и без Цветан Цветанов МВР продължава да се управлява по цветановски, заяви Кирил Добрев

/ брой: 135

автор:Юлия Кулинска

visibility 888

БСП призова премиерът Бойко Борисов да изиска оставката на министъра на вътрешните работи Валентин Радев, преди това да се случи под обществен натиск. "Вътрешните работи отново смути обществеността със своите възгледи за законосъобразното функциониране на службите за сигурност. Този човек е заплаха за демокрацията и гражданските ни права", заяви на брифинг в НС депутатът от "БСП за България" Красимир Янков. По думите му отстраняването на Радев вече не е нужно само, за да функционира нормално МВР, а защото неговата позиция не съответства на заемания отговорен пост като гарант за сигурността и правата на гражданите.
Янков припомни изказване на вътрешния министър, че колкото повече ни следят и слушат законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите. Според социалиста представите на Радев за ред и законност явно не кореспондират с конкретни законови правомощия, а фриволно се интерпретират. "Не за първи път ГЕРБ се опитва чрез своите кадри или с безумни импровизации на "законотворчество", да придобие инструмент за натиск и контрол върху граждани и юридически лица. Като започнем от скандалния брой подслушвания в периода "Цветанов", и завършим с опита за даване на правомощия на Военната полиция, които да я превърнат във второ МВР с правото да събира данни, да води разследвания  на цивилни граждани и юридически лица", коментира Янков.
Депутатът е на мнение, че след напълно неадекватното отношение на министър Радев към проблемите на служителите в системата на МВР, въведените проверки от Пътната полиция и позицията му относно подслушванията, както и от други негови действия и управленски решения, става видима пълната му непригодност.
"Смущават ме неадекватните изказвания и действия на вътрешния министър. Първо му трябваше повече от месец да разбере, че полицаите са недоволни и ще протестират. След това, вместо да защити собствените си хора, той се направи на неразбрал техните искания. След това решиха, че КАТ ще проверява всички пътници в автомобила и тук въпросът е какво се случва, ако спрат 49 местен автобус, а ако се окаже, че някой от пътниците има неплатена глоба?", коментира и зам.-председателят на БСП Кирил Добрев. Той определи като страшен факта, че цивилен министър на вътрешните работи, който е политическа фигура, има такова мислене.
"Хубаво е, че близо 8 години след създаването на приложението Вайбър в ГДБОП има софтуер, който да чете съобщенията. Не мога да приема, че дори и без Цветан Цветанов, МВР продължава да се управлява по цветановски. Още плащаме щетите от управлението на Цветанов, в което всички бяха проверявани и послушвани, както и фактите, че първо ги биеха и разпитваха и след това им се извиняваха", изтъкна Добрев. Той апелира вътрешния министър да спре експериментите върху системата на МВР и обществото.



Представите на Радев за ред и законност явно не кореспондират с конкретни законови правомощия, а фриволно се интерпретират, категорични са социалистите


снимка Емилия Костадинова



ГЕРБ скочи да защитава вътрешния министър

Валентин Радев е един от хората, които винаги са се придържали към законността и като бивш военен и като зам.-министър в първия кабинет на Бойко Борисов, скочи да защитава съпартиецa си Цветан Цветанов. По думите му всяка възможна интерпретация за нарушаване на човешки права, за подслушване и каквото и да било друго, е само в представите на тези, които биха поискали оставката на Радев.
Цветанов се сети, че като министър на вътрешните работи бе обвиняван в неправомерно подслушване. Сигналът за това отново бе внесен от БСП - тогава от лидера на БСП Сергей Станишев. "Всичко бе използвано с единствена цел - политически атаки към основния си политически опонент. Минаха две години и се видя каква е истината. Но все пак може би са постигнали своите цели. От тази гледна точка - това е съвсем нормално за БСП - винаги да искат оставка на всеки един министър и на министър-председател", обобщи той без да спомене, че обвиненията срещу него паднаха заради законови изменения.
Валентин Радев пък се оказа изненадан от искането за оставката му, промените в Закона за движение по пътищата били приети през февруари.

 

Ако промените минат, ще има помощи за фермерите

автор:Дума

visibility 659

/ брой: 78

АЯР даде постфактум лиценз за горивото на "Уестингхаус"

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 78

Евтиният роуминг остава поне до 2032 г.

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 78

ЕП узакони правото на ремонт след края на гаранцията

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 78

Великобритания гони бежанците в Руанда

автор:Дума

visibility 616

/ брой: 78

200 мощни земетресения в Тайван за 12 часа

автор:Дума

visibility 819

/ брой: 78

Учителите в Белгия искат по-голям бюджет

автор:Дума

visibility 589

/ брой: 78

Китай насърчава ядрената енергетика

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 78

Марионетка на задкулисието

автор:Александър Симов

visibility 745

/ брой: 78

Новите реалности

visibility 638

/ брой: 78

За БСП честно и откровено

visibility 747

/ брой: 78

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ