Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Законно? Има ли значение

Ина Михайлова

13. Юли 2017 , брой: 135   2499   0Съвсем нормално е за БСП винаги да искат оставки. Думите са на втория в ГЕРБ. Цветан Цветанов щеше да е абсолютно прав, ако вместо БСП беше казал опозиция. Такава е работата на всяка опозиция - да критикува властта, когато греши, и да иска оставки, когато управниците са некомпетентни, неспособни и неадекватни. В случая и двете предпоставки са налице.
Щеше да е ненормално, ако опозицията не беше поискала оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Не само заради симптомите на полицейщина, проличали в министерския промисъл за подслушването и следенето. Не дори и заради безумията, които върши Радев от идването си в Министерството на вътрешните работи до днес. Ако щете, не и заради дълбоката незаинтересованост към проблемите на подчинените му и предателството спрямо тях.
Най-сериозната причина, поради която оставката на Валентин Радев трябва да бъде поискана, е недоверието. Недоверието към министъра и неговите компетенции. Недоверието на хората към МВР и възможностите на ръководството му да се справи с престъпността.
Валентин Радев дори не сметна за нужно да си напише домашното, преди да влезе в сградата на МВР.
Той не преговори къде настъпи котето Цветан Цветанов и къде оплете конците Румяна Бъчварова. Поредицата неуспешни експерименти на ГЕРБ с МВР показват, че това министерство не е приоритет на властта, консумирана от Бойко Борисов. Ако беше, нямаше да сме свидетели на геометричната прогресия на некомпетентност Цветанов-Бъчварова-Радев. А може би това е идеалният вариант МВР да бъде използвано по предназначение, в услуга на политическата власт и на олигархичните й допълнения?
Трудно е да повярваме на обяснението на Цветанов, че думите на Радев "Колкото повече ни следят, слушат - законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите", били изкривени. То и тезите за пържолките на кучето и лекарите от горнооряховската болница бяха изкривени, а се оказаха гавра.
Всеки по всяко време може да бъде подслушван и следен в държавата. Ако отричат, управляващите ни правят на идиоти. А че искат да ни изкарат такива, показват и обясненията им за новия софтуер за ГДБОП. Нали утре може да ви задържат под измислен предлог, да конфискуват телефона ви и да източат информацията от него за минута. Дали е законно? Има ли значение? Какъв е делът на незаконните задържания, знаете ли? Над 90%, казват адвокати. На крачка сме от заключението, че МВР работи на границата на закона и трупа данни, които кой знае за какво се използват след това. Ясно е само от кого. И в чия услуга.
Ще кажете, че са необходими сериозни мерки под онзи сериозен предлог "национална сигурност". Има вода за тази мелница. И Швейцария увеличи правомощията на службите си, но там всичко е законно. А у нас съмненията, че е незаконно, и недоверието към онези, които прилагат закона, са огромни. Та в България разкриваемостта на апартаментните кражби е едва 3%. Новият софтуер няма да реши проблема, нито ще озапти апашите и биячите. Но ще позволи на властта да контролира всичко и всички посредством МВР. Законно? Има ли значение.

 

 

Няколко думи

  • 23. Ноември 2017 230
    184
    0

    Цяла година бездействие за опасните язовири! Преди това още една, и още една и още... Така се изтъркаляха 6 години от потопа в Бисер, бедствието в Мизия, в "Аспарухово", край Бургас.
    Държавата пръсна милиони, за да проверява язовири, да описва, разпределя собственост, прошнурова. Начетохме се на дълги списъци, на стряскащи констатации, на неизпълнени предписания за...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"