Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

22 Април 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Няколко думи

Законно? Има ли значение

Ина Михайлова

13. Юли 2017 , брой: 135   2711   0Съвсем нормално е за БСП винаги да искат оставки. Думите са на втория в ГЕРБ. Цветан Цветанов щеше да е абсолютно прав, ако вместо БСП беше казал опозиция. Такава е работата на всяка опозиция - да критикува властта, когато греши, и да иска оставки, когато управниците са некомпетентни, неспособни и неадекватни. В случая и двете предпоставки са налице.
Щеше да е ненормално, ако опозицията не беше поискала оставката на вътрешния министър Валентин Радев. Не само заради симптомите на полицейщина, проличали в министерския промисъл за подслушването и следенето. Не дори и заради безумията, които върши Радев от идването си в Министерството на вътрешните работи до днес. Ако щете, не и заради дълбоката незаинтересованост към проблемите на подчинените му и предателството спрямо тях.
Най-сериозната причина, поради която оставката на Валентин Радев трябва да бъде поискана, е недоверието. Недоверието към министъра и неговите компетенции. Недоверието на хората към МВР и възможностите на ръководството му да се справи с престъпността.
Валентин Радев дори не сметна за нужно да си напише домашното, преди да влезе в сградата на МВР.
Той не преговори къде настъпи котето Цветан Цветанов и къде оплете конците Румяна Бъчварова. Поредицата неуспешни експерименти на ГЕРБ с МВР показват, че това министерство не е приоритет на властта, консумирана от Бойко Борисов. Ако беше, нямаше да сме свидетели на геометричната прогресия на некомпетентност Цветанов-Бъчварова-Радев. А може би това е идеалният вариант МВР да бъде използвано по предназначение, в услуга на политическата власт и на олигархичните й допълнения?
Трудно е да повярваме на обяснението на Цветанов, че думите на Радев "Колкото повече ни следят, слушат - законно, толкова по-добре, защото ще хванат лошите", били изкривени. То и тезите за пържолките на кучето и лекарите от горнооряховската болница бяха изкривени, а се оказаха гавра.
Всеки по всяко време може да бъде подслушван и следен в държавата. Ако отричат, управляващите ни правят на идиоти. А че искат да ни изкарат такива, показват и обясненията им за новия софтуер за ГДБОП. Нали утре може да ви задържат под измислен предлог, да конфискуват телефона ви и да източат информацията от него за минута. Дали е законно? Има ли значение? Какъв е делът на незаконните задържания, знаете ли? Над 90%, казват адвокати. На крачка сме от заключението, че МВР работи на границата на закона и трупа данни, които кой знае за какво се използват след това. Ясно е само от кого. И в чия услуга.
Ще кажете, че са необходими сериозни мерки под онзи сериозен предлог "национална сигурност". Има вода за тази мелница. И Швейцария увеличи правомощията на службите си, но там всичко е законно. А у нас съмненията, че е незаконно, и недоверието към онези, които прилагат закона, са огромни. Та в България разкриваемостта на апартаментните кражби е едва 3%. Новият софтуер няма да реши проблема, нито ще озапти апашите и биячите. Но ще позволи на властта да контролира всичко и всички посредством МВР. Законно? Има ли значение.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"