Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юли 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Европарламент

Евробюджет 2018 е възлов инструмент за успешна кохезионна политика, убеден е Пирински

Дума

13. Юли 2017   861   0
Снимка


В Комисията по регионално развитие на Европарламента бе обсъдено становище за бюджет 2018 г. на ЕС, изготвено от председателката на комисията Искра Михайлова. Евродепутатът Георги Пирински, като докладчик в сянка на Групата на социалистите и демократите, подчерта, че не кохезионната политика е инструмент на бюджета, а обратното - бюджетът е средството, което следва да осигури успешното развитие на процесите на сближаване като основен фактор за преодоляване на задълбочаващите се различия в рамките на ЕС, както и за нормалното функциониране на единния пазар.
Пирински сподели също становището, че финансовите инструменти, в това число Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ), не бива да водят до подмяна на същината на кохезионната политика, която следва да е подчинена на целите за икономическо, социално и териториално сближаване. Финансовите инструменти се прилагат въз основа на пазарни критерии за печалба и възвръщаемост, поради което в най-добрия случай биха могли да бъдат допълващ ресурс на инвестициите от структурните фондове.
Пирински изрази и загриженост дали предвиденият ръст на средствата за плащания по оперативните програми в бюджет 2018 г. ще се окаже достатъчен, имайки предвид резкия ръст на заявките за плащания след допуснатото забавяне в изпълнението на програмите през изминалите вече четири години от старта на текущия програмен период 2014-2020 г.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"