19 Април 2024петък09:06 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Театрални трупи от България и света се срещат в Пловдив

От Шекспир, Молиер и Константин Илиев до малко известни автори ще бъдат представени в 21-вата "Сцена на кръстопът"

/ брой: 136

автор:Пенка Калинкова

visibility 2581

Двайсет и първото издание на МТФ "Сцена на кръстопът" (10-23 септември) няма да изневери на традицията си и ще започне в двата първи дни с две пловдивски премиери и това са за първи път поставената на българска сцена "Вишнево сладко. По руска рецепта" от Людмила Улицка, постановка на руския режисьор Владимир Гурфинкел, и на камерна сцена с "Момчето на последния чин" от Хуан Майорга, реж. Крис Шарков. Руската писателка сама определя пиесата си като afterchekhov и в нея са, както самият Антон Павлович, така и потомците на неговите герои от пиесите "Вишнева градина", "Три сестри" и "Вуйчо Ваньо". Всъщност пиесата е посветена на вечната тема за осмисляне съдбите на руската интелигенция. В ролите ще видим Анелия Ташева и Стефан Попов, Радина Думанян, Красимир Василев, гостуващата Маргита Гошева... А Хуан Майорга е най-известният съвременен испански драматург и неговото внимание в случая е върху невидимите бури и вълнения на средния европеец. Пиесата е спечелила най-авторитетната испанска награда за сценични изкуства "Макс". Общо 19 спектакъла оформят фестивалния афиш на "Сцена на кръстопът", отделно множество събития има и в съпътстващата програма.
Участват почти всички столични трупи. Народният театър "Иван Вазов" ще покаже "Последното изкушение" по великия роман на Никос Казандзакис в решението на Веселка Кунчева и "Мнимият болен" от Молиер, реж. Владлен Александров, Младежкият театър - "Еквус" от Питър Шафър, наградената постановка на реж. Стайко Мурджев, а Театър "София" - гоголевата "Женитба" в прочит на Елена Панайотова. Диана Добрева отново ще стъпи на пловдивска сцена - и както някога, в първата й поява в града на хълмовете, в главната роля в "Медея", този път тя ще бъде Саломе в едноименната пиеса от Оскар Уайлд. Театралната работилница "Сфумато" ще представи "Оптически илюзии (Цирк)" по текстове на руските писатели Хармс и Булгаков и полския автор Тувим, режисьорка е Катя Петрова. Тя го реализира с екипа, създал "Семейство Замза", удостоения с два икара неин предишен спектакъл. Сатиричният театър ще гостува с популярния си спектакъл "Името" от Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер. В програмата са включени и театър "Възраждане" с "Великденско вино" от Константин Илиев - за ролята на поп Кръстю в постановката на Весела Василева Свежен Младенов, ученик на проф. Стефан Данаилов, получи "Аскеер" за мъжка роля, самата режисьорка беше номинирана в категорията "Изгряваща звезда". Централният куклен театър ще покаже бродуейския мюзикъл за възрастни "Авеню Q", реж. Уест Хейлър (САЩ) и Петър Кауков, а театър "Азарян"/НДК - "В очакване на Годо", реж. Деян Донков, който заедно с Иван Бърнев и Цветан Алексиев изпълняват основните роли. Липсва само МГТ "Зад канала". НАТФИЗ е представен с "Комедия от грешки" на клас Ивайло Христов, Театър 199 "Валентин Стойчев" - "Разговори с мама" от Жорди Галсеран, където блести носителката на "Аскеер" Меглена Караламбова.
Сравнително добре е представен и извънстоличният театър - от Русе ще дойдат "Редки тъпанари", най-новата постановка на Теди Москов, от Бургас - "Госпожица Юлия" от Стриндберг, постановка на Стефан Спасов, с младите актьори Ива Папазова, Никола Парашкевов и по-опитната Зорница Константинова, а от Плевен - Шекспировият "Цимбелин" на Лилия Абаджиева. Хасковският театър "Иван Димов" също има запазено място в последните години, този път с "Ако Роналдо беше Чехов", автор К.Тополян, реж. Елин Рахнев.
Три ще бъдат гостуващите трупи от чужбина. Шекспировият театър от Стратфорд на Ейвън след "Хамлет" в миналото издание на феста ще представи този път "Веселите уиндзорки", Лвовският академичен театър "Лес Курбас" от Украйна - "Марко Проклети, или Източна легенда", в основата са текстове, стихове, написани от Василий Стус, очакван е и спектакълът "Mindgame" от Хоровиц на театъра в Измир. Селекцията е дело на артдиректора и създател на фестивала проф. Стефан Данаилов и на театроведката Богдана Костуркова.
В съпътстващата програма фокус е вечерта, посветена на творчеството на големия български драматург Константин Илиев.


"Последното изкушение" по Никос Казандзакис, пост. Веселка Кунчева, НТ "Иван Вазов"
Снимка Иван Дончев


Участниците в спектакъла "Момчето от последния чин" от Хуан Майорга - в двора на Драматичния театър Пловдив,
от ляво на дясно - реж. Крис Шарков и актьорите Димитър Банчев, Симеон Алексиев, Боряна Братоева, Стефан Вълдобрев, Димитър Николов
Снимка Руслан Йорданов


"Еквус" от Питър Шафър, пост. Стайко Мурджев, Младежки театър
Снимка Гергана Дамянова


Меглена Караламбова в "Разговори с мама" от Жорди Галсеран, пост. Венцислав Кулев, Театър 199
Снимка Павел Червенков


"Комедия от грешки" от Шекспир, пост. Мартин Киселов, НАТФИЗ "Кр. Сарафов"
Снимка Васил Борисов


Специална вечер ще бъде посветена на Константин Илиев, който бе удостоен с "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство
Снимка Иван Дончев/фондация "Аскеер"
 

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 409

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 335

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ