Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Февруари 2018 | Сряда
 
вход регистрирай се

Неделник

ПАРДОН

Опера за всички Кармен

Бизе Иванов

14. Юли 2017 , брой: 136   208   0
Снимка


Първо действие
Женски пазар в София. Циганки и цигани, пласьори на цигари без бандерол, танцуват под изпълнение на хор, който пее “Цигари, бате, цигари”. Появява се Кармен Тончева, мома с чисто криминално досие. Тя е собственик на контрабанден канал за внос на тютюневи изделия и веселящите наоколо представители на малцинството работят за нея. Кармен е тъжна. От свой човек, полицейски генерал в ДАНС, тя е научила, че органите в най-скоро време ще я ударят жестоко, тъй като нейният канал не е покровителстван от ГЕРБ, а е най-обикновен такъв. “О, как самотно е без политически чадър” хлипа и пее младата контрабандистка. Празникът помръква, веселието секва, и от печал осемгодишна циганка ражда.
По същото време на Женския пазар е дошъл и партийният лидер дон Цецо Цветанов. Той също е мрачен и обхванат от скръб – задават се избори, а партията му няма достатъчно пари да вдигне билбордове със сюжет „Бойко открива магистрала“. Дон Цецо зърва Кармен и е дотолкова очарован и не на себе си от красотата й, както и от възможността да уреди чрез нея партийните финанси, че купува порция кебапчета. “Тъй кръшен е нейният стан, в клип да го снимам мечтая” пее влюбеният лидер и бърза към близкото сиропиталище, където телевизиите ще го заснемат как дарява кебапчета на сирачета.      
 
Второ действие
Елитно заведение в София. Пълно е с бандити, политици, магистрати и педерасти. “Славно си живеем щот сме европейци” пеят те. Магистратка и бандит играят апашки танц, областен управител ритуално подписва заменка на тристайна панелка срещу сто декара държавна земя край морето, а депутат внася в парламента поправка към закон, която да уреди двайсет милиона печалба на фирмата на жена му...
На масичка в ъгъла, прегърнати и впити един в друг, седят дон Цецо и Кармен. Те са дотолкова влюбени и щастливи, че да ти се приповръща. Контрабандният канал на Кармен вече е гербаджийски и никой няма да го закача, а дон Цецо ще има достатъчно пари за предизборни билбордове и плакати, както и за още един апартамент. Двамата пеят прочутия дует “О, Преход, ти тъй си чуден!” 
Трето действие
Площад в София. Хор социолози съобщава, че партията на дон Цецо е загубила изборите за президент. Събира се платена тълпа, която припява “Той и от изтребителите F-16 ще ни откаже!” Дон Цецо е мрачен, но още по-мрачен е бикогледачът Плевнелиев. Появява се Кармен. Тя пее “Пожарникарят генерал ще угаси пожара в сърцето ми!” Завесата бавно пада с цел поне малко от малко да скрие резила...  

 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"