26 Април 2024петък18:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Свободата

Кой и как спаси родния дом на Апостола

Известен от бащата на българското кино Васил Гендов, полк. Петър Димков, Лечителят, разполага военен караул и верига войници около къщата и заповядва да стрелят на месо, ако някой посегне

/ брой: 136

автор:Петра Ташева

visibility 3136

     АЗ, ВАСИЛ ЛЪВСКИЙ, В КАРЛОВО РОДЕН,
     ОТ БЪЛГАРСКА МАЙКА ЮНАК АЗ РОДЕН,
     НЕ ЩЯХ ДА СЪМ ТУРСКИЙ И НИКАКЪВ РОБ,
     СЪЩОТО ДА ГЛЕДАМ И НА МИЛИЯТ СИ РОД.


В знаменателното си тефтерче Васил Левски старателно е записвал всичките си харчове. Започнал е да пише и своята автобиография. В 75 стиха е описал началото на пътя си като буден българин. В стила на народните песни, които пеел с хубавия си глас, той е представил началните си стъпки като революционер като байрактар в четата на Панайот Войвода. Това е първият му и единствен поетичен опит. Повече не е редил стихове. Предоставил е поетичната нива на другите, а той се е посветил на революционното дело за свободата на България.
Жизненият път на Васил Левски започва от Карлово - едно от градчетата-перли в наниза от селища между Стара планина и Средна гора. Те са приказно красиви и знакови за нашата история и култура - родни места на незабравими българи!
А Карлово - самата прелест! В Османската империя го наричали Лачо Карлово - хубавото, красивото. Тук, на 18 юли в 1837 г., в дома на Иван Кунчев Иванов и на Гина Василева Караиванова се ражда Васил. От родителите си е наследил трудолюбие, жажда за знания и свободолюбие. В малкия дом расли пет деца: Христо, Васил, Петър, Яна и Марийка, която рано си отишла от белия свят.
За всеки българин днес родният дом на Васил Левски е свято място. Малцина знаят, обаче, че къщата е съхранена и възстановена благодарение на Васил Гендов - бащата на българското кино, и на Петър Димков - известният лечител и спасител на много хора.
В 1932 г. Васил Гендов започва да снима "Бунтът на робите" - първия у нас говорящ и музикален филм за Апостола на свободата. На Гендов са сценарият и режисурата. Той е и изпълнителят на главната роля, като част от снимките са в двора на родната къща на Левски. Опожарена в 1877 г., по време на "Страшното" - турските кланета и опустошенията в този край, тя е в плачевно състояние - изоставена и полусрутена. В градчето върви слух, че ще бъде съборена заради ново шосе или защото пречи на близката кръчма...
Гендов е много разтревожен и се чуди как да я спаси. От тогавашния кмет не идва подкрепа. Но в масовите сцени на филма участва военен полк, командван от полковник Петър Димков. Далечен роднина на Гендов и деен патриот, Димков най-енергично се заема да спаси дома на Левски. Поставя военен караул и верига от войници около къщата и дава заповед да се стреля на месо срещу всеки, който се опита да посегне!
Военен съд грози полковника - заради самоуправство и превишаване на правата. До осъждане не се стига - един от съдиите е голям патриот, а и главнокомандващият Втора армия ген. Ватев не позволява! 
Глашатай с барабан обикаля Карлово и съобщава, че се събират оригинални материали за възстановяване на дома. Сформиран е Комитет за събиране на средства. В името на Дякона - страшилище за Османската империя, дори местният ходжа(!) занася няколко златни алтъна за вдигането на дома на Апостола.
В 1933 г., само за 40 дни, къщата е възстановена. Продължава обзавеждането и превръщането й в музей, който е открит през 1937 г. - за 100-годишнината от рождението на националния герой.
Жизненият път на Васил Левски е буен пламтящ огън в служба за свободата на Родината. На 14 години е, когато остава без баща и минава през различни занаяти: абаджилък, събиране на такси за църквата, учения в Стара Загора, в Пловдив - все подготовка за служене на Бога. После и  монашеството в Сопотския манастир "Св. Спас", ръкополагането за йеродякон в сопотската черква "Св. Богородица", военните му обучения в Легиите, учителството му във Войнягово...
А преди бесилката признава:
"В младините си бях йеродякон Игнатий, напуснах службата в съзнание, че бях повикан да изпълнявам друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното Отечество".
Смисъл на живота му е святото дело на революционната борба. Навръх Великден, на 19 април 1864 г., в местността Алтън чаир край Карлово, сред приятели, Васил Левски отрязва дългите си монашески коси и става мирски служител - помощник на Свободата. 
Години наред обикаля България, за да буди народа, да създава революционни комитети, да събира средства за борбата! Всяко кътче от страната ни помни стъпките му! Навсякъде е хвърлял искрите на борбата, палел е огън за свобода в сърцата български! 
Васил Левски дава косата на майка си Гина Кунчева със заръката да я пази. Тя прибира кичурите и ги държи цял живот до сърцето си. След смъртта й ги прибира дъщеря й Яна. През 1907 г. тя предава кичурите на министъра на просвещението със специално писмо, в което пише, че те са "спомен на младото поколение за този, който даде живота си за свободата на България, без да я види освободена". 
Русите златни кичури на Васил Левски са  предоставени на Етнографския музей, а през 1942 г. вече са във Военноисторическия музей. От 2000 г. част от косите са в мемориалния параклис "Всех Святих Болгарских" в Музея в Карлово. Един от кичурите е в столичната черква "Св. София".
В 2013 г. Христина Богданова, праправнучка на Яна, показва част от косата на Васил Левски - пази я като семейна реликва. Предполага се, че и други наследници от големия род на Кунчеви пазят кичури от косите на Апостола на България. В мнозина от наследниците днес грее синевата на очите му.
От направените изследвания на косите е установено, че той е имал нулева кръвна група. Можел е да дава кръв на хора с различни кръвни  групи, но не е можел да получава от всички, а само от тези, които също са от нулева група. 
На България, на всички нас, българите,  Васил Левски отдаде тридесет и шестгодишния си живот и ни завеща:
"Не се полъгвайте, че тези, които държат парите, държат и бъдещето ви, защото тези пари те са ги взели от вас, а вие им се кланяте и ги въздигате като слънце пред очите си".
И още:
"С моята кончина не свършва пътят!"
                                           
 


Триизмерен портрет на Васил Левски,
худ. Георги Врабчев


Бащата на българското кино Васил Гендов


Полковник Петър Димков


 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ