20 Април 2024събота00:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Автономия

/ брой: 136

автор:Велиана Христова

visibility 1343

Все повече започвам да си мисля, че България не е дорасла за автономни вузове. Когато се въведе автономията, висшите училища първо много демократично наизпоприеха куцо и сакато, студентите станаха два пъти повече, без промяна в самите вузове. Втората стъпка беше, че всички специализирани вузове и дори колежи станаха университети. После масово се разкриха факултети, департаменти, изнесени звена и такива екзотични специалности, пред които екзотиката на Малдивите е само грозна гримаса. Инженери обучават юристи, икономистите наливат акъл на журналисти, класически университети са се заели с туризма... На когото каквото му хрумне, прави го. Нови професори - на кило. А държавата собственик го потупва по рамото и му се радва.
Ама приемали с тройки, ама студентите плащали за взет изпит, купували си курсови и дипломни работи, преподавателите консултирали по кафенета и на гарата, на кого му пука? Който какъвто кеф има за уреждане - все през автономията. Властта обратно - което не иска да прави, пуска го по пистата на автономията. Вчера пак отказа минимален праг на заплащане на учени и преподаватели (в институтите мизерията е ясна, но има и вузове, които със студентските такси купуват микроскопи, вместо да си вдигнат с тях заплатите, както правят разумните хора). Пък, ако държавата въведе минимален праг на дохода, нали ще трябва да обясняват с какви пари са се вдигнали над тоя праг. А властта ще трябва да каже що дава толкова малко. Виж, зад автономията - пей сърце!  
Обаче. Децата свършиха. Малко се раждат. Приемът 50 000, кандидатите 35 000 (щото 15 000 "изтичат" в чужди вузове). Ами сега? Един декан от държавен вуз се хвали, че прецакали другите, като записали студенти, преди да вземат зрелостната си диплома - по закон не може, ама е автономия! Друг дарява айфони, бонуси в пари, частен вуз стигна до джип за 8 декември! МОН спи. Качество ли? Автономия!

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ