Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Юли 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Юнкер: ЕС е с протегната към Анкара ръка

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   106   0В статия за германския вестник "Билд ам зонтаг" председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заявява, че след опита за преврат в Турция ЕС е протегнал ръка към властите в Анкара. "Сега, година по-късно, ръката все още е протегната", отбелязва Юнкер.
По думите му Турция не трябва да се отдалечава от Евросъюза. В същото време Юнкер е категоричен, че страната трябва да приеме и да се придържа към европейските ценности.
В статията Юнкер напомня за ситуацията около журналиста от германския в. "Билд" Дениз Юджел, който е в предварителния арест в Истанбул по подозрение в терористична дейност, но без да му е повдигнато обвинение. Според председателя на ЕК това не е съзвучно с ценностите на ЕС.
Ако бъде върнато смъртното наказание, вратата, която води към членство в ЕС, "ще бъде окончателно затворена", категоричен е Юнкер.
В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали смелостта на турските граждани, които излязоха по улиците и "се противопоставиха на този ужасен акт, за да защитят легитимното правителство и демократичните институции". Столтенберг, цитиран от турски медии, заяви, че всеки опит да се накърни демокрацията в някоя от държавите членки е "недопустим".

 

 

Свят

  • 28. Юли 2017 146
    87
    0

    Депутатите от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) прекараха нощта срещу четвъртък в пленарната зала на турския Меджлис в знак на протест, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ. Скандалът избухна по време на обсъждане на чл. 14 от Правилника за дейността на Меджлиса, когато заседанието изненадващо бе прекратено.
    ...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"