Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Юнкер: ЕС е с протегната към Анкара ръка

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   142   0В статия за германския вестник "Билд ам зонтаг" председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заявява, че след опита за преврат в Турция ЕС е протегнал ръка към властите в Анкара. "Сега, година по-късно, ръката все още е протегната", отбелязва Юнкер.
По думите му Турция не трябва да се отдалечава от Евросъюза. В същото време Юнкер е категоричен, че страната трябва да приеме и да се придържа към европейските ценности.
В статията Юнкер напомня за ситуацията около журналиста от германския в. "Билд" Дениз Юджел, който е в предварителния арест в Истанбул по подозрение в терористична дейност, но без да му е повдигнато обвинение. Според председателя на ЕК това не е съзвучно с ценностите на ЕС.
Ако бъде върнато смъртното наказание, вратата, която води към членство в ЕС, "ще бъде окончателно затворена", категоричен е Юнкер.
В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали смелостта на турските граждани, които излязоха по улиците и "се противопоставиха на този ужасен акт, за да защитят легитимното правителство и демократичните институции". Столтенберг, цитиран от турски медии, заяви, че всеки опит да се накърни демокрацията в някоя от държавите членки е "недопустим".

 

 

Свят

 • Евросъюзът ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно за военните
  24. Ноември 2017 231
  165
  0

  Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализирана война. Това сочи анализът на експерти от областта на отбраната.
  Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, за който са допринесли и от консултантската фирма "McKinsey" и базираната в Берлин...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"