Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Юнкер: ЕС е с протегната към Анкара ръка

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   129   0В статия за германския вестник "Билд ам зонтаг" председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заявява, че след опита за преврат в Турция ЕС е протегнал ръка към властите в Анкара. "Сега, година по-късно, ръката все още е протегната", отбелязва Юнкер.
По думите му Турция не трябва да се отдалечава от Евросъюза. В същото време Юнкер е категоричен, че страната трябва да приеме и да се придържа към европейските ценности.
В статията Юнкер напомня за ситуацията около журналиста от германския в. "Билд" Дениз Юджел, който е в предварителния арест в Истанбул по подозрение в терористична дейност, но без да му е повдигнато обвинение. Според председателя на ЕК това не е съзвучно с ценностите на ЕС.
Ако бъде върнато смъртното наказание, вратата, която води към членство в ЕС, "ще бъде окончателно затворена", категоричен е Юнкер.
В същото време генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали смелостта на турските граждани, които излязоха по улиците и "се противопоставиха на този ужасен акт, за да защитят легитимното правителство и демократичните институции". Столтенберг, цитиран от турски медии, заяви, че всеки опит да се накърни демокрацията в някоя от държавите членки е "недопустим".

 

 

Свят

  • Държавата поиска контрола над полицията в Каталония, тя отказва
    25. Септември 2017 187
    118
    0

    Испанската държава поиска да поеме контрола върху полицейските служби на Каталония в пореден опит да осуети провеждането на референдум за независимост от Испания на най-богатата й провинция. В събота държавната прокуратура уведоми всички полицейски подразделения в областта, че са поставени временно под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид. Решението обаче веднага...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"