Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Общество

Актуално

В името на гражданското помирение

Възвание на Националния съвет на Отечествения съюз по случай 75-годишнината на ОФ

17. Юли 2017 , брой: 137   350   0Уважаеми граждани на Република България!
Преди 75 години - на 17 юли 1942 г., в разгара на пламъците на Втората световна война и сред ужаса на падналия над Европа и България зловещ мрак за народите под ботуша на хитлеристка Германия и нейните български съюзници, по радиостанция "Христо Ботев" от Москва прокънтя апелът на Георги Димитров със спасителната за Родината в своите дванадесет точки Програма на Отечествения фронт. Положено бе началото на организираната съпротива и борба на българския народ срещу фашизма чрез създаването на мощен  Отечествен фронт (ОФ) - равнопоставена антифашистка коалиция на леви и центристки политически партии (комунисти, леви земеделци, социалдемократи, звенари, радикали, патриотични офицери и други), на обществени организации и съюзи и отделни изявени личности.
Победният акт от 9 септември 1944 г. и установяването на народнодемократична власт от правителството на ОФ, предприетите от него дълбоки преобразувания заедно с героичното участие на Българската армия в окончателния разгром на хитлеристка Германия по фронтовете на Югославия, Унгария и Австрия спаси България от позор във войната и унизителна трета национална катастрофа, присъедини страната към антихитлеристката коалиция на съединените народи и държави. Подписаният от правителството на ОФ през 1947 г. Парижки мирен договор съхрани териториалната цялост и достойнство на Отечеството въпреки статута на победена държава във Втората световна война.
Като уникален български политически проект на леви и левоцентристки политически сили, Отечественият фронт не просъществува дълго. След  обявената в речта на Уинстън Чърчил от 5 март 1946 г. във Фултън (САЩ) "студена война" и настъпващата съветизация, в Европа и света се създаде обстановка на остро геополитическо и идеологическо противопоставяне. То се пренесе и във вътрешнополитическия живот на страните от Източна Европа и България не бе изключение в този процес. Отечественият фронт постепенно загуби облика си на политическа коалиция, но запази важна съставка от същността си - да бъде съюз на най-широките народни слоеве.
Отечественият фронт - трансформиран след 1948 г. в масова обществена организация - чрез хилядите си комитети и всеотдайни дейци намери своето поле на дейност по местоживеене - близо до хората, превърна се в средище за съхранение на патриотични и демократични традиции, и постави чрез множеството си граждански инициативи и движения наченките на гражданското общество.
След демократичните промени през 1989 г. Отечественият съюз (ОС), като правоприемник и продължител на най-добрите традиции и изяви на ОФ, дава своя принос за възстановяването на свободата, плурализма и демокрацията, за реабилитиране на идеята за единението на нацията и на широките програмни коалиции във времена на кризи и изпитания, за съхранение на гражданския мир и етническата толерантност, за опазването и развитието на българската култура и духовност, за активното участие на гражданите в управлението и контрола спрямо органите на властта в името на доброто управление.

Днес ние - представителите на политически партии, на граждански сдружения и съюзи и отделни личности, обединени в Национален инициативен комитет за отбелязване на 75-ата годишнина от създаването на ОФ, заедно с дейците на Отечествения съюз се обръщаме към българските граждани - истински патриоти, да обединим сили, интелект и усилия в името на Отечеството за:
- преустановяване на 100-годишната гражданска война на политическа основа в България, постигане на гражданско помирение по въпросите на историята и отдаване на заслужена почит на жертвите и пострадалите от политически репресии при всички режими чрез изграждането под патронажа на президента на Република България на Национален мемориал на жертвите от политически репресии;
- спиране и преодоляване на дълбоката социално-икономическа и духовна криза;
- решителен граждански отпор срещу всеки опит за нарушаване на демократичните норми, свободата и гражданския мир, срещу проявите на полицейски и административен натиск или насилие, срещу опитите за установяване на еднолична и еднопартийна власт;
- ликвидиране на бедността и експлоатацията, закрила на майчинството, детството и хората в неравностойно положение;
- борба с престъпността и корупцията, спиране на издевателствата и прогонването от България на младите и активните хора, преодоляване на демографската криза и решителни действия за преодоляване на социалните и културните различия и диспропорции между етносите, укрепване на моралното и културно единство на българската нация;
- равнопоставено и равноправно участие на България в Европейския съюз и НАТО, активно участие в други разнообразни геополитически проекти, близки взаимоизгодни отношения с Русия и други традиционни партньори.
Призоваваме българските граждани да се съберем в могъщ Отечествен съюз в името на гражданското помирение, единението и националното съгласие за спасение, модернизация и просперитет на скъпото ни Отечество.
Да живее България!

 

 

Общество

 • Акцент
  Досега отпуснатите средства доведоха единствено до изравняване стандарта на българския елит с този на европейските му колеги, а народът обедня
  25. Септември 2017 187
  105
  0

  Банкери и финансисти не спират да манипулират българина колко добре ще бъдем в еврозоната, как трябва да използваме председателството на ЕС, за да се вкараме по втория начин (защото по първия няма шанс да се случи). Един анализ на известния руски журналист Дмитрий Добров, посветен на Вишеградската четворка и отношенията й с ЕС, осветлява...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"