Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

28 Юли 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Свят

Естония отваря първото в света посолство с виртуални данни

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   148   0Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург, съобщи БГНЕС. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на еврозоната ще имат достъп до тях, дори ако националните им системи се сринат.
"Това е първото посолство за съхраняване на данни в света", каза премиерът Юри Ратас при подписването на споразумението с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург.
С население от 1,3 млн. души страната е наричана вече и Е-стония, защото е отличникът на ЕС в тази сфера. В столицата Талин е седалището на центъра на НАТО за киберзащита, където специалисти по обработка на данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на 29-те членки на Алианса.
Посолството за данни в Люксембург, което ще заработи в началото на следващата година, ще съхранява най-вече информация за данъци, поземлена собственост, бизнес, документи за самоличност, законова база и преброяване на населението.

 

 

Свят

  • 28. Юли 2017 146
    87
    0

    Депутатите от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) прекараха нощта срещу четвъртък в пленарната зала на турския Меджлис в знак на протест, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ. Скандалът избухна по време на обсъждане на чл. 14 от Правилника за дейността на Меджлиса, когато заседанието изненадващо бе прекратено.
    ...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"