Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

19 Юни 2018 | Вторник
 
вход регистрирай се

Свят

Естония отваря първото в света посолство с виртуални данни

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   252   0Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург, съобщи БГНЕС. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на еврозоната ще имат достъп до тях, дори ако националните им системи се сринат.
"Това е първото посолство за съхраняване на данни в света", каза премиерът Юри Ратас при подписването на споразумението с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург.
С население от 1,3 млн. души страната е наричана вече и Е-стония, защото е отличникът на ЕС в тази сфера. В столицата Талин е седалището на центъра на НАТО за киберзащита, където специалисти по обработка на данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на 29-те членки на Алианса.
Посолството за данни в Люксембург, което ще заработи в началото на следващата година, ще съхранява най-вече информация за данъци, поземлена собственост, бизнес, документи за самоличност, законова база и преброяване на населението.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"