Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Ноември 2017 | Събота
 
вход регистрирай се

Свят

Естония отваря първото в света посолство с виртуални данни

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   212   0Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург, съобщи БГНЕС. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на еврозоната ще имат достъп до тях, дори ако националните им системи се сринат.
"Това е първото посолство за съхраняване на данни в света", каза премиерът Юри Ратас при подписването на споразумението с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург.
С население от 1,3 млн. души страната е наричана вече и Е-стония, защото е отличникът на ЕС в тази сфера. В столицата Талин е седалището на центъра на НАТО за киберзащита, където специалисти по обработка на данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на 29-те членки на Алианса.
Посолството за данни в Люксембург, което ще заработи в началото на следващата година, ще съхранява най-вече информация за данъци, поземлена собственост, бизнес, документи за самоличност, законова база и преброяване на населението.

 

 

Свят

 • Евросъюзът ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно за военните
  24. Ноември 2017 231
  166
  0

  Европа ще трябва да харчи по 41 млрд. евро годишно през следващите години, за да модернизира военните си сили за все по-дигитализирана война. Това сочи анализът на експерти от областта на отбраната.
  Докладът на Конференцията за сигурност в Мюнхен, за който са допринесли и от консултантската фирма "McKinsey" и базираната в Берлин...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"