Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

25 Септември 2017 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Свят

Естония отваря първото в света посолство с виртуални данни

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   184   0Естония прави поредна крачка в глобалните технологии с откриването на първото в света посолство с виртуални данни в Люксембург, съобщи БГНЕС. Силно защитеният сървър ще съдържа важни данни за електронното правителство на малката балтийска държава, а НАТО и членовете на еврозоната ще имат достъп до тях, дори ако националните им системи се сринат.
"Това е първото посолство за съхраняване на данни в света", каза премиерът Юри Ратас при подписването на споразумението с люксембургския си колега Ксавие Бетел естонските данни да се съхраняват на територията на Люксембург.
С население от 1,3 млн. души страната е наричана вече и Е-стония, защото е отличникът на ЕС в тази сфера. В столицата Талин е седалището на центъра на НАТО за киберзащита, където специалисти по обработка на данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на 29-те членки на Алианса.
Посолството за данни в Люксембург, което ще заработи в началото на следващата година, ще съхранява най-вече информация за данъци, поземлена собственост, бизнес, документи за самоличност, законова база и преброяване на населението.

 

 

Свят

  • Държавата поиска контрола над полицията в Каталония, тя отказва
    25. Септември 2017 187
    118
    0

    Испанската държава поиска да поеме контрола върху полицейските служби на Каталония в пореден опит да осуети провеждането на референдум за независимост от Испания на най-богатата й провинция. В събота държавната прокуратура уведоми всички полицейски подразделения в областта, че са поставени временно под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид. Решението обаче веднага...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"