Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

26 Април 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Свят

Мадуро се съгласи да има референдум

Опозицията във Венецуела се готви за национален протест на 18 юли

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   282   0Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви, че е съгласен да се проведе т.нар. "народен референдум" на опозицията, но призова за мирното му протичане, предаде телевизионният канал NTN24. По-рано доминираният от опозицията парламент одобри провеждането на референдума, а блокът "Кръгла маса за демократично единство" утвърди 3 въпроса, на които ще отговарят гражданите.
Въпросите са за това дали се приема свикването на учредително събрание без предварително народно одобрение, дали хората изискват армията да се подчинява и да защитава конституцията от 1999 г. и да подкрепя решенията на Националното събрание и дали гражданите са съгласни да бъде обновена държавната власт в съответствие с конституцията чрез свободни избори и създаване на правителство на националното единство.
Успоредно с това обаче се подготвят избори за национално учредително събрание на 30 юли, които опозицията смята за нарушение на конституцията.
"Няма да позволим никаква намеса отвън в делата на Венецуела, готови сме да защитим родината от империализма, нищо няма да попречи на провеждането на избори за учредително събрание", предупреди левият президент.
Националната избирателна комисия вече обяви, че референдумът на опозицията няма да има правна сила. Опозицията се позовава на член 71 от основния закон, който позволява провеждане на допитвания с консултативен характер.
От началото на април във Венецуела се провеждат масови протести след решение на върховния съд за сериозно ограничаване на властта на националното събрание (парламента). Решението беше отменено, но привържениците на дясната опозиция излязоха на улицата с искане за оставка на членовете на съда и провеждане на предсрочни избори.
Сега опозицията протестира и срещу свикването на учредително събрание, като го смята за опит за промяна на конституцията.
Междувременно издирваният от властите във Венецуела Оскар Перес направи публично изявление, с което призова за общонационален протест на 18 юли. Оскар Перес се намира в неизвестност, след като организира атаката с вертолет на сградите на Върховния съд и Министерството на вътрешните работи. Тогава група сътрудници на специалните служби на Венецуела, водени от Перес, обявиха начало на борба с режима на президента Николас Мадуро. След като хвърлиха граната и обстрелваха сградата на Министерството на вътрешните работи, групата излезе в нелегалност. Въпреки това няколко дни преди това Перес взе участие в протестен митинг в Каракас и даде няколко интервюта за журналисти, след което, както "Telemundo" съобщава, е тръгнал с мотоциклет в неизвестна посока.
"Аз се боя за живота на всички венецуелци, които умират не толкова в протестите, а в болниците от глад и нищета по улиците. Това е самият живот, което ни и ангажира", коментира Оскар Перес.
По последни данни в протестите са загинали над 90 души, съобщава РИА "Новости".

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"