Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Април 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

На първа страница

Елена Йончева помогна за залавянето на нелегални мигранти

Арестувани са 15 сирийци, преминаващи границата ни край Свиленград

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   675   0Народният представител от "БСП за България" Елена Йончева помогна на граничарите да заловят група хора, опитващи се да преминат държавната ни граница край Свиленград. Известната журналистка е била на място с бивш служител на МВР. На място били изпратени гранични патрули, които са заловили след сигнал на Йончева 15 нелегални мигранти - 4 мъже, 4 жени и 7 деца. При ареста бежанците са заявили, че са сирийски граждани.
Образувано е досъдебно производство и продължава работата за изясняване на обстоятелствата по случая.
Припомняме, че Йончева нееднократно предупреждаваше от трибуната на парламента, че границата ни е незащитена и създава условия за преминаване на нелегални мигранти. Преди повече от месец депутатката внесе в Главната прокуратура сигнал за нередности при изграждане на оградата по границата. Според нея има правителствено решение оградата да е двуредова, а охранителните камери на много места не работели.
Тя обаче бе изпреварена от вицепремиера Валери Симеонов, който обвини Йончева, че разпространява информация, с която може да навреди на държавата и застрашава националната сигурност. Той внесе сигнал до главния прокурор за изказванията на народния представител от БСП. Той се отнася до две телевизионни участия на Йончева и изявления пред журналисти на брифинг в НС, в които тя уточнява конкретни гранични пирамиди, между които загражденията са най-лесни за преминаване.
Говорителят на ПГ на „БСП за България“ не скри изумлението си от факта, че е дадена на прокуратурата за разгласяване на държавна тайна, понеже разказала какво пише в доклада на инспектората на Министерския съвет, който бил публичен. Йончева определи обвинението на Валери Симеонов като абсурдно. Тя подчерта, че цитираната информация е публична. "Тя е оповестена в резултат на мой въпрос за сигурността на българската граница по време на блиц контрола на 3 май 2017 г. Стенограма от блиц контрола с оповестения доклад на Пламен Узунов е публикувана на интернет страницата на Народното събрание", заяви народният представител.
Смятам, че защитавам националната сигурност, защото давам публичност на това, че от три години един важен сектор на границата не работи, категорична е Йончева. Тя изрази увереност, че след като Валери Симеонов вижда, че е застрашена националната сигурност, в крайна сметка ще вземе мерки и охранителните камери най-после ще заработят. Не аз съм заплаха, а това, че има проблем на границата, коментира Йончева.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"