Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Ноември 2017 | Петък
 
вход регистрирай се

Икономика

За нов подвижен състав на БДЖ потвърди транспортният министър

Дума

17. Юли 2017 , брой: 137   252   0През октомври може да стартира процедурата за нов подвижен състав на БДЖ, съобщи пред БНР министърът на транспорта Ивайло Московски. Той припомни, че един от големите кредити на превозвача бе изцяло погасен преди дни, а плановете са компанията изцяло да издължи старите заеми догодина. Към днешна дата те са 193 млн. лв. Що се отнася до одобрената от ЕК държавна помощ от 224 млн. лв. за превозвача, Московски заяви, че тя ще бъде под формата на безлихвен заем от бюджета, която след това ще бъде покрита с ресурс от системата на транспорта.
Той припомни, че в последните 6-7 години в Южна България железопътната инфраструктура беше обновена, както и че миналата седмица бяха обявени търгове за ремонт на жп линии. Процедурата за София-Драгоман предстои да бъде обявена есента, така че в рамките на следващите 4 години да имаме оперативна съвместимост и свързаност между сръбска граница, пристанище Бургас и Свиленград с модернизирана жп инфраструктура, позволяваща скорост 160-200 км/ч на влаковете, каза още Московски.
Той допълни, че авансовото плащане по концесията за Летище София ще бъде обвързано с размера на държавната помощ за БДЖ.
По повод идеята на служебното правителство китайски инвеститори да изкупят дълга на БДЖ и да осигурят нов подвижен състав, той каза, че финансовите ангажименти по кредитите не трябва да се обвързват с доставките на влаковете. Това са две неща, които трябва да вървят в собствените си коловози, смята министърът. Министърът увери, че еврокомисарят по транспорта подкрепя идеята на България и Гърция да разширят обхвата на мултимодалния транспортен коридор между двете държави, свързващ пристанищата Варна, Бургас, Кавала и Александруполис.
Транспортният министър каза още, че закупуването на около 80 - 100 нови специални автомобила за шофьорските изпити би струвало между 1,5 и 2 млн. лв.

 

 

Икономика

  • Мнозинството отхвърли поисканата от левицата промяна в облагането на доходите и така страната ни остава единствената в ЕС с плосък данък
    24. Ноември 2017 231
    40
    0

    Парламентарната комисия по бюджет и финанси не прие предложенията на "БСП за България" за промени в бюджета за 2018 г. Едно от най-важните предложения на левицата беше за промяна на данъчното облагане на доходите и така България остава единствената държава в Европейския съюз с плосък данък, в която работещите са и с най-ниските доходи в...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"