Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

21 Септември 2018 | Петък
 
вход регистрирай се

Глобус

"Черен блок" се композира

Безредиците, провокирани от анархисти, радикали и просто хулигани, заглушават истинските протести

Галина Младенова

18. Юли 2017 , брой: 138   1199   0Петдесет и един души очакват съдът да реши какви ще са наказанията им за участие в безредиците в Хамбург по време на срещата на лидерите на Г-20. Повечето от тях (28 души) са германци, не липсват обаче и чужденци - шестима италианци, трима французи, двама холандци, двама руснаци и по един гражданин на Швейцария, Австрия, Испания, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Гърция, Венецуела и Сенегал. Всичките задържани са на възраст от 16 до 30 години, обяви прокуратурата.
Всъщност по време на неколкодневните протести в Хамбург бяха арестувани над 400 души, а близо 500 полицаи пък бяха ранени при безредиците. Според оценките на полицията 8 хиляди от 100 000 протестиращи в Германия са били екстремисти-радикали. Смята се, че демонстранти от цяла Европа са се присъединили към т.нар. "Черен блок", а политиците обявиха, че те са заплаха на националната сигурност. Кои са тези протестиращи, които планират да вдигнат бунт?
Те крият лицата си с шалове, противогази и шлемове. По телевизията показват как те разбиват витрини, хвърлят павета и камъни по полицаи и палят автомобили.
Не се заблуждавайте, че "Черният блок" е организация. Не, това е метод за организиране на протест. "Черен блок" е, когато активисти се събират за провеждане на уличен протест, по време на който са възможни всякакви акции за пряко въздействие. Групите се сформират спонтанно, на мястото на акцията, и нямат ясна структура. Затова на полицията й е трудно да организира превантивни мерки.
Дори ако демонстрацията е разрешена официално, пак има смисъл участниците да запазят анонимност. На всяка демонстрация се организира активно фото и видеозаснемане както от страна на правоохранителните органи, така и от страна на най-различни фотолюбители. Ето защо дрескодът на "Черния блок" предвижда черни дрехи и закрито с маска лице (в повечето европейски държави е забранено криенето на лица по време на протести). Всички в Блока трябва да изглеждат горе-долу еднакво, в идеалния вариант всички трябва да се сливат в еднородна маса.
Черните дрехи и маската обаче не са единственото. Активистът на "Черния блок" трябва напълно да подсигури себе си и съратниците си.
Желателно е да имате още един комплект дрехи. Не стигайте до мястото на акцията в същите дрехи, в които ще участвате в Блока. Ако си носи другите дрехи в раница, тя не трябва да е тази, с която ходите на училище или на работа, с която всекидневно ви снимат хиляди камери из целия град. Вие не трябва да привличате внимание. По време на акцията маската трябва да е постоянно на лицето ви, ако са ви заснели без маска, без проблеми ще ви разпознаят и с нея. Маската трябва напълно да закрива лицето ви. Забравете за модата, няма да ви снимат за "Фешън ТВ". Черни панталони, черна тениска или яке, желателно без надписи - това е достатъчно. Същото се отнася и за обувките, белите маратонки си оставете у дома, за друг повод. Ако имате татуировки на видни места, желателно е да ги замаскирате.
И най-важното - забравете лъжовното чувство за сигурност, винаги бъдете нащрек. Участието в "Черния блок" - това е сериозно.
Концепцията за "Черния блок" е разработена за първи път в Германия в края на 1980 г. като отговор на полицейската жестокост. През юни същата година полицията разтурва протестен антиядрен лагер в Горлебен, за което е направена най-голямата полицейска мобилизация в Германия от времето на Третия райх. Това нападение срещу 5000 мирни демонстранти дава тласък за организиране на насилствени методи за протест на вече бившите пацифисти. А през декември 1980 г. правителството на Берлин започва масови арести на скуот младежи, в отговор е организирана 17 000-на демонстрация, която завладя улиците на града и разруши безброй магазини. Нарекоха този "Черен петък". Именно тогава за първи път е използван първият опит с тактиката на еднаквите черни дрехи и маски, позволяващ по-добра съпротива и избягване на разпознаване. Тогава за първи път германските медии ги нарекоха "Черен блок". Първият "Черен блок" в Северна Америка беше организиран по време на протестите срещу войната в Персийския залив през 1991 година.
По-голямата част от участниците в "Черния блок" са анархисти. В това интернационално антикапиталистическо и антифашистко движение има и еколози, крайно леви комунисти и просто хулигани. Всички те официално се борят:
- Срещу капитализма. Те са за обществена собственост върху средствата за производство, земята и жилищата.
- Срещу държавата. "Черният блок" е за децентрализацията на властта и повсеместна самоорганизация.
- Срещу фашизма, национализма, расизма, сексизма, хомофобията и другите форми на дискриминация. Те са за интернационализъм и солидарност между хората, чиито интереси противоречат на интересите на капиталистите.
- Срещу войните. "Черният блок" е за свят без граници и насилие.
- Срещу армията, полицията и затворите. Като алтернатива се предлага всеобщо въоръжаване на народа.
- "Черният блок" е против масовата култура.
- Блокът призовава за световна либертарианска революция.
Всичко това на пръв поглед изглежда смислено и съвсем политическо. Надеждите за световна революция обаче ще трябва да почакат. Истината е, че участниците в "Черния блок" са на по 16-20 години и всъщност са аполитични, въпреки издиганите лозунги, казва швейцарският политолог Марк Балцигер. Поведението им показва преди всичко форма на младежка самоидентификация, отколкото политическа позиция. Жалкото е, че докато те по младежки си "чешат крастата", т.е. егото си, истинските политически протести потъват в пламъците на опожарените автомобили, в дима на полицейския сълзотворен газ и шума на разбитите витрини. И от протестите в Хамбург светът ще запомни уличните безредици, а не от какво наистина недоволстват народите.

Основните методи на "Черния блок" са хвърляне на камъни срещу полицаи, палене на автомобили, изграждане на барикади, понякога ограбване на магазини

 

Жителите на Хамбург се опитват да измият оплесканите с боя стени и витрини


Полицията използва и водни струи, за да усмири "Черния блок"


Арестувани бяха стотици, пред съда обаче застават 50-ина


Следите от барикадите


Разбитите витрини


Важното е всичко да е в черно и лицето да е добре покрито

Снимки БГНЕС

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"