20 Април 2024събота07:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

МВР прехвърли на болниците защитата от насилие над медици

Само 2 досъдебни производства за 2016 г. за посегателство над лекари и сестри по време на работа

/ брой: 138

автор:Аида Паникян

visibility 908

МВР не може да е изцяло отговорно за нападенията над медицински лица, всеки си поема отговорностите, но ще обследва лечебните заведения за спешна помощ и ще даде предписание какво още може да се направи, за да бъде защитен персоналът им, а управителите трябва да поемат всичко, което им е предписано. Това заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. По думите му предписанията ще бъдат дадени до края на т.г. Ако е необходимо да бъдат закупени и инсталирани повече камери или да бъде сменена охранителната фирма, или да бъдат взети други предпазни мерки, разходите ще са за сметка на лечебните заведения, а отговорността на управителите, стана ясно от думите та МВР шефа.
Радев, заедно с министъра на здравеопазването Николай Петров, представител на Българския лекарски съюз, шефовете на ВМА, Александровска болница, АГ-болница "Шейново", "Пирогов", шефът на Спешна помощ в София участваха в среща, инициирана от главния прокурор Сотир Цацаров. 
В отговор на журналистически въпрос Цацаров каза, че през 2014 г. са образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти по време на работа и са осъдени 4 души, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 е глобен. През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъден е 1 човек да плати глоба. През м.г. са образувани 2 досъдебни производства, осъдени са 4 души, от които двама условно и двама са глобени. Той не можа да отговори за т.г. колко са досъдебните производства. За сметка на това здравният министър проф. Петров заяви, че до момента 52 са нападенията над медици.
Цацаров пък пое ангажимента до 10 дни да бъдат дадени указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзката с управителите на болниците, в които има спешни отделения. "На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства и за мерки, които са в пълно съответствие със закона и които съответстват на тежестта на тези посегателства", увери главният прокурор. По думите му имало пропуски, които касаели наказателното преследване. "Но не мога да приема тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности", заключи и Цацаров. По думите му първата задача е да бъде актуализирано споразумението между МЗ и прокуратурата и да бъде създадена директна връзка. ДУМА припомня, че такова споразумение имаше през 2015 г., но посегателствата над медици не намаляха. 
Срещата касаеше повече болниците със спешни приеми, отколкото линейките и спешните екипи, коментира пред ДУМА шефът на Спешна помощ Георги Гелев.


Главният прокурор събра здравния и вътрешния министър, за да прехвърли на болничните шефове отговорността за опазване на медиците от нападателите им

снимка Емилия Костадинова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ