Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Юни 2018 | Понеделник
 
вход регистрирай се

Акцент

Турция подозира 77 българи за тероризъм

Анкара забрани на над 53 хиляди души от 146 държави да влизат в страната

Дума

18. Юли 2017 , брой: 138   455   077 български граждани са включени в "черния списък" на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации, става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката "Ислямска държава". От 2001 г. досега 21 българи пък са били арестувани и депортирани от южната ни съседка при опит да навлязат в зони на конфликт, основно в Сирия. Докладът е озаглавен "Битката на Турция с ислямска държава" и се намира на сайта на ведомството от 11 юли.
Българският министър на вътрешните работи Валентин Радев нямаше информация по случая. Той заяви пред БТВ, че е изпратено запитване до Министерството на външните работи.
По неговите думи в България не знаели колко хора са със забрана за влизане в Турция. Според министъра българските мюсюлмани нямали нищо общо с другите, "които стигат до Сирия". "Ние нямаме хора, които да се радикализират", заяви още Валентин Радев.
От доклада на турското МВР стана ясно, че със забрана да влизат в страната са общо 53 781 души от 146 държави. Сред тях най-много са гражданите на Саудитска Арабия - 7523, Тунис -4605 и Русия - 4128. Сред страните от ЕС с най-много предполагаеми джихадисти са Франция (2622), Белгия (1519) и Великобритания (1172). България е на десето място по брой на лица, подозирани за връзки с терористични организации и присъствието на които е нежелателно в южната ни съседка. В доклада се посочва, че джихадистите влизат в Турция през Азербайджан, Гърция, Грузия и България.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"