20 Април 2024събота11:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Протест за мандатност на директори на училища и детски градини

15 хиляди за 20 дни са подписали искане за промяна в подбора на ръководните кадри

/ брой: 139

автор:Дума

visibility 181

Граждани поискаха въвеждане на мандатност на директори на училища и детски градини и организираха протест пред катедралата "Св.Ал. Невски". Стартирана е Национална гражданска инициатива по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.
 Инициирана е и национална подписка, като за 20 дни са се подписали над 15 000 души. Има голям интерес от желаещи да се подписват. Това заяви Веселин Николов, председател на Националния инициативен комитет за качествена, иновативна образователна система. Основните искания са за мандатност на директорите на училища и детски градини и да има система за независим контрол. "В момента те се самоконтролират, което не е особено ефективно. Регионалното управление образование и Дирекция "Образование" не провеждат ефективен контрол", смята Николов.
"Предлагаме и в детските градини и ясли да има адекватен брой персонал, и да има система за адаптационен модел, а не както в момента ги оставят децата да плачат там, и ги изтръгват от ръцете на родителите. Родителят плаче отвън, детето плаче вътре и това е огромен стрес за двете страни. Трябва да бъдат взаимствани модели от други страни. Родителят влиза първия ден с детето, не се отделя от него, втория ден започва да си играе с другите деца. След няколко дни родителят започва да излиза за малко и така, докато детето се адаптира. Ако родителят няма възможност, трябва доверено лице, което да бъде там", обясни практиката у нас Веселин Николов.
Гражданите възнамеряват да отидат до Националната библиотека, където ще проведат "работна среща с други хора, които имат интерес по темата". Според организаторите идеята е в зародиш, а срещи с институциите ще има, когато се обединят позициите сред организаторите.



Граждани направиха шествие в подкрепа на Националната гражданска инициатива за промени в образователната система до Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий"

сн. емилия костадинова 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ