25 Април 2024четвъртък16:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Репортаж

Левски почете Апостола

В града, носещ името на Дякона, многобройно шествие се поклони пред светлото му дело

/ брой: 140

автор:Ина Михайлова

visibility 3248

Вече близо 120 години един български град е благословен да носи името на най-достойния българин - Апостола на свободата. Затова на 18 юли, когато цяла България преклони глава пред Васил Левски, отбелязвайки 180-годишнината от рождението му, жителите на гр. Левски имаха още един повод за гордост. Левчелии отбелязаха и 72-ия рожден ден на своя град.
"Трябва да помним винаги един от първите кметове след Освобождението - родолюбивия даскал Кимо Попов, който отнася в София просбата на нашите предшественици: Левски да се нарече това село с турското име Караагач. Така с указ на Фердинанд от 1898 г. малкото село край Осъма завинаги се свързва и заживява с името на Левски." С тези думи кметът на община Левски Любка Александрова откри тържествата в града.
Със специална церемония деца от клуб "Млад възрожденец", облечени в четнически униформи, издигнаха знамената на България, ЕС и гр. Левски. Специални гости на празника бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, народни представители, кметове, кметски наместници и председатели на общински съвети от Плевенска и Ловешка област.
След молитвата и благослова към жителите и гостите на общината, в паметния за местните хора и цяла България ден, от площада на Левски прозвучаха думите на вицепрезидента Илияна Йотова: "Днес (б.р. - 18 юли) е ден за разговор с Апостола на свободата. Апостоле, изпълни се мечтата ти да имаме държава. Но държавност ни липсва. Трудно се намират хора, държавници, които намират значение в тази дума, а още по-трудно се борят за нея."
За жителите на града, носещ името на Левски, тези слова имат още по-голяма сила. Защото са съградили своя дом буквално от нищото с голите си ръце, с ентусиазма и предприемчивостта си. Първото школо тук е организирано веднага след Освобождението, а лично митрополит Климент (просветителят Васил Друмев) дава благословията си да се построи черквата в края на ХтХ в. В началото на миналия век левчелии се преборват селото им да бъде включено като важна гара в най-дългата жп линия в България София-Варна. Така малкото село Караагач за 20-30 години става гара Левски, а за още 20-30 години - град, център на община с развит поминък и промишленост.
За жалост днес на левчелии не им е лесно. Славата на гара Левски не е същата като в златните години на миналия век. Коловозите и халетата пустеят. И тук, също като на други места в родината, някогашните славни предприятия не работят, а част от хората едва свързват двата края. Затова когато преди 15-ина дни невиждана градушка удари на два пъти общината, някои продумали на 18 юли да няма честване на 180-годишнината от рождението на Апостола. "Стопанката" на града Любка Александрова обаче взела мъдро решение: този град и тези хора имат нужда от сили, ум и любов, а Апостола на свободата е онзи заряд, който ще ни помогне да преодолеем и този проблем.
И когато в ранното утро на 18 юли градът бе озвучен от патриотични песни, левчелии сякаш се изправиха като един. И шествието им от центъра на града до гаровия площад, където се намира паметникът на Васил Левски, бе многобройно. Малки и големи с венци и цветя изминаха разстоянието на един дъх, за да сведат глави пред подвига на своя патрон.
Ще се справим с проблемите, убедена е г-жа Александрова. Градушката е нанесла щети за милиони, но вече се работи по отстраняването им. След призива и личния й пример, след разговори и протегнатата ръка за помощ от съседни общини и частни фирми са подменени голяма част от изпотрошените цигли. Предстои сериозна ремонтна и възстановителна дейност в две училища, чиито покриви са потрошени, а вторите етажи - наводнени от проливния дъжд, последвал градушката с големина на топка за тенис. Трябва да се справим до 15 септември, за да може децата да тръгнат на училище, казва г-жа Александрова. Тя е загрижена и за щетите, нанесени на една от големите ферми за биозеленчуци у нас. Унищожени били 120 дка с краставици, които на другия ден трябвало да бъдат обрани. Щетите там са за над 1,2 млн. лв. Наложило се 200 души от фирмата да бъдат освободени от работа. Сега обаче около 60 човека пак са наети - отстраняват последиците, а трябва да се изчистят от стъкла декари земя, обяснява кметицата. Няма да е лесно, но добре, че градушката беше през нощта, казва тя. Ако беше през деня и хората бяха на работа, щеше да има човешки жертви, намира повод за оптимизъм Любка Александрова.
Не са нужни пищни тържества, няма да правим пир по време на чума, но дни като 18 юли са нужни на всички българи, за да съхраним това, което са създали нашите деди, и да продължим напред, допълва скромно г-жа Александрова. Не скри вълнението си, когато лично й позвъни президентът Румен Радев, за да поздрави левчелии със 180-годишнината от рождението на Апостола и 72-годишнината от обявяването на Левски за град. "Такова нещо не се е случвало, човекът е истински българин", коментираха на площада обаждането на президента. Младите възрожденци получиха фототипно издание на тефтерчето на Левски - дарение за празника на града от плевенския депутат от ДПС Велислава Кръстева.
Млади и стари не скриха възхищението си от тържествената заря-проверка на НВУ "Васил Левски", с която празничният за община Левски ден завърши. Минути след последния изстрел и изпратените с ръкопляскане армейски блокове левчелии останаха на площада, за да се радват на това, което имат. Този град няма хилядолетната история на Пловдив и Велико Търново, но за едновековното си съществуване е съхранил дръзновението на млада общност, съумяла в годините да се обедини и успяла, разчитайки на себе си.


В многобройното шествие на левчелии от центъра на града до паметника на Левски се включиха малки и големи


Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на Левски Любка Александрова поднесоха венци пред монумента на Апостола


Деца от клуб "Млад възрожденец", облечени в четнически униформи, издигнаха тържествено знамената пред общината и застанаха на почетен караул



Венци на признателност


Левчелийчета поздравиха своя град със стихове, песни и танци 


Легендата на Странджа Янка Рупкина обра овациите. Заедно с нея на града гостуваха дует "Шик" и младият изпълнител Йордан Марков, които заедно с местни самодейци се включиха в празничната програма

Снимки Авторката

Обществените поръчки над 5 млн. лв. под специален надзор

автор:Дума

visibility 279

/ брой: 79

Забраняват рекламата на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 79

Безплатни винетки за електромобилите на инвалидите

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 79

Жилищните кредити с нови рекорди

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 79

Северна Македония гласува за президент

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 79

ЕП прие закон за защита на жените

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 79

Хиляди деца в Румъния оставени на бабите

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 79

Накратко

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 79

Политически кукувици

автор:Александър Симов

visibility 348

/ брой: 79

Договорът с „Боташ“ е национално предателство

visibility 277

/ брой: 79

Как Йончева забрави "Ало, Банов"

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 79

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ