26 Април 2024петък18:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

ИВАЙЛО ГЕРАСИМОВ:

Изживeните песни докосват публиката много дълбоко

Предпочитам да вървя по трайния път към сърцата на хората дали с песен, или с отношение, отколкото да намеря бързия, но недобросъвестен или измамен начин, казва младият изпълнител, носи

/ брой: 140

автор:Надежда Ушева

visibility 2311

ИВАЙЛО ГЕРАСИМОВ е роден на 13 март 1977 г. в Монтана, отраснал е в с. Владимирово и живее в София. За първи път на "Пирин фолк" участва през 2011 г. с песента "Сбогом, мамо", през 2013 г. с песента "За Егея" и през 2015 г. с "Българка". През 2015 г. участва и на фестивала "Златен кестен" в Петрич с песента "Падаща звезда", която печели приза на основния спонсор и специалната награда на журито. През 2016 г. се изявява в конкурса за авторска македонска песен с "Бащин дом", с която печели втора награда на журналистическото жури и наградата на Радио Благоевград.


- От колко време се занимавате с музика? Кой откри таланта ви?
- Занимавам се от малък с музика и съм завършил музикална паралелка с народно пеене в Монтана. Първите години ми беше преподавател Лилия Бойчева, след това Петър Георгиев и последните години до завършването преподавател ми стана Силвия Николова, за което искам и на тримата да изкажа големи благодарности. Всички те   са оставили своя отпечатък върху мен и им дължа уважение. Не мога да кажа с точност кой е открил таланта ми, но знам, че първият човек, който ми подаде ръка и ми даде шанс да се занимавам професионално с музика, това е Лилия Бойчева, която беше част от комисията за прием на ученици в музикалната паралелка на V СУ "Христо Ботев" в   Монтана. И до ден днешен поддържаме връзка и сме големи приятели, както и със Силвия Николова, тя е голям професионалист и сме правили заедно много хубави и успешни музикални проекти.
- Участвали сте в много фестивали и конкурси, в повечето от които сте се връщали с награди. Какво е усещането от доброто представяне?
- Участвам в много фестивали и конкурси и награди съм печелил, даже миналата година взех  на "Пирин фолк" в Сандански две награди: едната е втора награда на фестивалното жури, а другата е много специална за мен като усещане, а именно - наградата на Радио Благоевград за най-слушана песен в ефира. По повод отличията ще споделя едно мнение, което никога няма да забравя, от примата на българската поп музика Лили Иванова: наградите не са най-важните, най-важно е дали хората ще слушат песните и как ще те запомнят. Аз ходя и по много фестивали като жури и съм очарован какви талантливи деца има. Усещането за добро представяне е взаимно с публиката и там няма рецепта, но случи ли се - всички са заредени с положителна енергия. В такива случаи си казвам: ето моята награда! Публиката е голямата награда за мен и искам да пожелая на хората да са щастливи и благословени.
- Какво дават фестивалите на един млад певец? Важно ли е да ги има и защо?
- Фестивалите дават много на младите певци, та дори и творци. Това е трамплин, ако някой  реши да се занимава с музика и трябва да го цени и каквото може положително да извлече от факта,  че е участник в определен фестивал. Най-важното обаче да не забравя откъде е тръгнал и да подхожда с уважение. Особено "Пирин фолк" в Сандански - страшно много певци са започнали от него и оттам им е тръгнала професионалната кариера като Йорданка Варджийска, Севдалина и Валентин Спасови, Васко Лазаров, Илия Луков и още много други. Трябва да ги има тези фестивали, защото допълнително те дават много нови песни. Например на "Пирин фолк" всяка година звучат по 16-20 нови авторски песни на македонска фолклорна основа. Радвам се, че новите организатори от Фен фолк тв полагат много усилия, които още миналата година забелязахме и се надявам сега да се получи голям празник - все пак е 25 години "Пирин фолк".
- Каква трябва да бъде една песен, за да  докосне публиката дълбоко?
- Подбирам песните си според текста, който   е много важен и искам да благодаря на Христина Димова за всички текстове, които написа за мен. Според мен изживените песни докосват хората и то много дълбоко. Имам една песен, която е за моята майка, когато почина през 1994 г. Казва се "Сбогом, мамо" и с нея участвах на "Пирин фолк", 2011-а. Тази песен, когато и да я изпея, виждам в очите на хората много сълзи, защото тя е това, което съм изживял в реалния ми живот.
- Как бързо може да се намери пътят към сърцата на хората?
- Това е много голяма тема, защото всеки намира по различен начин пътя, но като цяло  моето мнение е, че трябва да сме искрени, честни, добронамерени и с каквото можем да си помагаме. Предпочитам да вървя по трайния път към сърцата на хората дали с песен, или с отношение, отколкото да намеря бързия, но недобросъвестен или измамен път.
- Само с пеене ли се занимавате? Достатъчно ли е това за издръжката ви, защото, както е известна приказката: "Музикант къща не храни", особено в наши дни.
- Не се занимавам само с пеене. От 15  години имам печатница и рекламна агенция и до ден днешен го работя с много голямо удоволствие. Ние сме страхотен екип и благодаря на всички колеги. С пеене не мога да кажа, че успявам да се издържам, но дай Боже един ден и да мога - това е Божия работа, там не се меся. Не съм съгласен, че "Музикант къща не храни" - има страшно много успели музиканти, независимо от кой жанр, и те полагат много усилия и успяват да се издържат. Според мен може, но това е въпрос на много неща, като с какви професионалисти ще работиш, как ще  менажираш своите участия и куп други обстоятелства. То си е професия, не е ей така излизаш на сцената и зад нея те чака куфарче с пари. Има много път да се измине, за да можеш да се издържаш и трябва здраво да стъпиш на земята и както казвам аз - ако си повярваш много бързо и се вземеш насериозно - провалът ти е в повечето случаи сигурен.
- Какви изяви ви предстоят в най-скоро време? С какво ще зарадвате публиката?
- Лятото малко ще си отпочина. Най-новата песен в момента я записваме със Светослав Лобошки, текстът е на Христина Димова - страхотна  романтична поп балада. Имам още няколко македонски песни, както и наскоро ще обсъдим песента, която ще ми продуцира Радио Благоевград като награда. Следващата година се надявам да зарадвам публиката с всички мои песни, издадени на диск, но дискът ще е специален, засега остава  в тайна.
- Подготвяте ли нещо изненадващо за юбилейното издание на "Пирин фолк"?
- С екипа, с който тази година работя,  направихме прекрасна песен - все пак е празник и трябва да има наздравици, песента е "Наше вино", текстът е на Христина Димова, музиката, аранжиментът и смесването са на Иван Йосифов. Песента е много хубава и мисля, че ще успеем да зарадваме почитателите. Постарахме се да не е тъжна песента, а да е специално за юбилейното издание. Пожелавам на моите колеги, които ще вземат участие на юбилейното издание, много успехи, много положителни емоции, да бъдат здрави, благословени и нека се почувстваме като на празник. А на всички почитатели на "Пирин фолк" и читатели на в. ДУМА желая здраве, да бъдат много обичани така, както те обичат, и благословени! Гледайте ни тази година на 25, 26 и 27 август от Летния театър в Сандански.




  

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 300

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 296

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 259

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 267

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ