20 Април 2024събота09:57 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП осигури силна подкрепа в защита на земеделскитe земи

Ще направим всичко възможно, за да ограничим продажбата й на чужденци, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 140

автор:Юлия Кулинска

visibility 28

БСП осигури силна подкрепа от парламентарните партии в защита на земеделските земи. Ръководствата на групите на ГЕРБ, "БСП за България", "Обединените патриоти" и "Воля" се обединихме около идеята да се проведат разговори с ЕК за запазване на възможните ограничения за продажба на нивите. Това съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова, която инициира срещите. Поводът са предлаганите от земеделското министерство законови поправки, с които отпада въведеното през 2014 г. правило за уседналост от 5 години на купувач на земеделска земя у нас. Заради ограничението е започнала наказателна процедура срещу страната. Според земеделското министерство, ако забраната не отпадне, България ще бъде глобена с минимум 830 хил. евро.
"С изключение на ДПС парламентарните групи се обединихме около идеята поправката да не се внася до края на тази пленарна сесия. В рамките на 2 месеца ще ангажираме всички български евродепутати, за да поискаме разговори в Брюксел, на които да представим аргументите си и да поискаме възможните законови ограничения на свободната продажба на българска земеделска земя", обясни Нинова.
Парламентарните групи са се обединили и около това да се направи извънредно заседание на земеделската комисия в НС с участието на министъра на земеделието и на експерти, на която да се обсъдят възможните законови ограничения върху свободната продажба на земеделска земя.
"На срещата с държавния глава Румен Радев, която поисках, ще поставим въпроса за институционално обединение около проблема. Ще настояваме парламентът, президентът и Министерският съвет да имаме единна позиция в защита на българския национален интерес", подчерта Нинова.
От БСП се притесняват от спекулативни сделки за продажба на земеделска земя, без след това тя да бъде обработвана, и от липсата на достатъчно контрол кой я купува. Земеделската земя е национално богатство и е предназначена за производство, а поправките, за които ЕК настоява, не дават гаранции, че тя ще бъде използвана за това, коментира Нинова. Тя припомни, че в други държави от ЕС като Унгария, Словакия, Литва има ограничения за продажба на земеделска земя.
Бюрхан Абазов от ДПС призна, че притесненията на колегите му са основателни, но ограничения върху свободното търгуване със земеделска земя не могат да се въведат от нито една от страните членки на ЕС. "Партията ни винаги е имала последователна и принципна позиция по този въпрос. Когато сме ставали членове на ЕС, ние сме приели задължението да има свободно движение на стоки и капитали. Това е основно правило и няма как да избягаме от него", посочи Абазов.
Депутатът отбеляза, че има пет държави, срещу които също върви наказателна процедура заради въведени подобно на България различни ограничителни режими. Ако при нас формата за ограничаване е уседналост, в другите страни има професионален ценз, изискване да имаш задължително земеделско стопанство, но при тях също има наказателна процедура и до август-септември тази година са задължени да премахнат тези ограничения, посочи Абазов.



Настояваме парламентът, президентът и МС да имаме единна позиция в защита на българския национален интерес, заяви Корнелия Нинова

снимка Емилия Костадинова

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ