29 Март 2024петък17:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Здраве

Без паника, мамо!

"Ауу, това сополче ли е?"

/ брой: 141

автор:Ралица Николова

visibility 2823

Почти сигурно е, че след тази реплика, изречена уж небрежно от съседката, свекървата или майката от близката пейка, започвате да се взирате през минута в лицето на прекрасното си отроче и да виждате там различни по големина и цвят "сополиви" чудовища. Всяка, абсолютно всяка майка на този свят повежда неравна, дълга и понякога истерична битка с носните секрети на малкия човек.
Тези "същества", сравними по издръжливост единствено с праисторически буболечки, винаги се появяват неочаквано. Карат ни често да се погнусяваме, да изтезаваме мъничето с разните му там спрейове, помпички и кърпички, а по някое време дори и да се срамуваме от провисналия зелен "марсианец" насред пясъчника в кварталната площадка. Нека добавя само, че щом детето тръгне на градина, усвоява неповторимия навик да мушка последователно пръст от носа в устата, с отривиста бързина и с увереността, че "щом е мое, значи е вкусно".
Нека отбележим, че сополите наистина могат да бъдат неприятни и дори опасни за детето, но в повечето случаи се дължат на никнене на зъбки или алергична реакция. Което ги прави незаразни, но пък доста упорити. Наложително е лечение с по-агресивни лекарства, единствено ако се дължат на бактериална гъбична инфекция и заплашват да се превърнат в хронично състояние.
КАКВО КАЗВАТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ:
Най-често първите сополи са предшественик на първото зъбче на бебето. Може да се появят още около третия месец, въпреки че зъбчето ще пробие доста по-късно. Става дума за бистър воднист секрет, който се дължи на повишеното слюноотделяне. Много е вероятно освен сополи, бебето да има и влажна кашлица, особено когато е в легнало положение. Това са същите тези слюнки, които се стичат към носа и към брадичката. Трудно ще се преборите с тях, докато не пробие зъбчето. Можете да впръсквате бебешки спрей от морска вода и да прочиствате с аспиратор. За да успокоите кашлицата, повдигнете леко матрачето за сън, така че главичката да е в полуизправено положение.
След първата годинка сополите вече са по-гъсти, зеленикави, а понякога и доста лепкави. Може да се дължат на настинка, но може и да са реакция от полени, агресивни битови препарати или мръсен въздух. Ако сополите не преминат в период между 7 и 10 дни, е добре да се потърси лекар, който най-често предписва антибиотични капки.
ЗА КАКВО ДА ВНИМАВАМЕ:
Бактериалните инфекции в носа и синусите са опасни с това, че могат да се развият в хронични. Освен това те причиняват тежест в главата, болка в синусите и постоянно запушен нос. Секретът при тези случаи е гноевиден и може да е само от едната ноздра. Има изследвания, които се назначават при нужда, за да се докаже или изключи гъбична инфекция. Тя се третира само след консултация със специалист, но е важно да лекуваме правилно, за да не се превърне в синузит.
При по-малките бебета секретите от нослето могат да причинят отит. Ако детето проплаква без видима причина, отказва да върти главичка в определена посока, плаче при сучене или при гушкане - може да се дължи на остра болка в ухото, причинена от възпаление. Специалист УНГ бързо може да открие проблема и да предпише лечение.

* В рубриката "Без паника, мамо!" Ралица Николова ще помага на младите майки и техните близки с опита си да се справят с дребните наглед всекидневни проблеми на малките човечета. Ралица е готова и да отговаря на въпросите на нашите читатели.

Надниците у нас - най-ниски в ЕС

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 60

Парното може да поевтинее символично от 1 юли

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 60

32 лв. за килограм агнешко, цената още ще расте

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 60

"Български пощи" ще изплаща пенсии още поне 5 години

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 60

Над 780 милиона души гладуват

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 60

100 тона пластмаса във водите на Дунав

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 60

Правозащитници възмутени от САЩ

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 60

Гърция най-бедна в ЕС след България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 60

Под прага на унижението

автор:Ина Михайлова

visibility 202

/ брой: 60

Бумеранг с еврото

visibility 195

/ брой: 60

Щети за милиарди

автор:Нора Стоичкова

visibility 205

/ брой: 60

Надвисна риск от конституционна криза

visibility 165

/ брой: 60

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ