28 Март 2024четвъртък21:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Сцена

Бойка Велкова режисира спектакъл в НТ "Иван Вазов"

Теодосий Спасов композира музиката за "Цветът на дълбоките води" по текст на Оля Стоянова, премиерата е през октомври

/ брой: 141

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 85

Актрисата от Народния театър Бойка Велкова започна в края на миналия сезон репетиции за новото представление "Цветът на дълбоките води". Освен че участва в него, тя е и режисьорка на спектакъла, чиято премиера ще бъде на 13 и 14 октомври на Сцена на IV етаж в Народния театър. Това е режисьорски дебют за Велкова, която играе на сцената на театъра и в представленията "Пътят към Афродита" - авторска идея и концепция Бойка Велкова, "Козата, или коя е Силвия?" от Едуард Олби, "Две" от Таня Шахова и "Дългият път на деня към нощта" от Юджин О'Нийл, научи ДУМА от Катя Попчева, ръководител маркетинг и комуникации на Народния театър.
Музиката за "Цветът на дълбоките води" ще бъде композирана и изпълнена от виртуозния Теодосий Спасов. В него освен Бойка Велкова, ще блестят и звездите на театъра Емануела Шкодрева, Вяра Табакова, Ева Данаилова и Павел Иванов. Автор на пиесата е младият драматург Оля Стоянова - носителка на множество награди и "Аскеер" за пиесата "Покана за вечеря".
"Цветът на дълбоките води" е спектакъл, който изправя на сцената два изключителни женски исторически персонажа - кралица Елизабет Първа и Мария Стюарт. Тези две силни и харизматични жени никога не са се срещали очи в очи, но дълги години, докато се борят за надмощие и си оспорват една и съща корона, те си пишат писма с мили обръщения "скъпа сестро", "любяща моя посестримо", "милостива братовчедко". Текстът използва реални исторически факти, цитира реални исторически събития и исторически фигури.
Включени са откъси от писмата, разменени между Елизабет Първа и Мария Стюарт. Всичко останало е изследване на женската сила - на способността да обичаш и да се жертваш, да бъдеш добър политик в едно несигурно време.
Мария Стюарт и Елизабет Първа са жени, които са като огледални образи една на друга - едната е по-силна, другата е по-слаба, едната е по-женствена, другата е повече воин, но двете си приличат по това колко са самотни.
Сценографията и костюмите са на Тита Димова, а драматург е Роза Радичкова. Втори асистент-режисьор е Ренета Икономова.



Снимка Божидар Марков

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ