20 Април 2024събота12:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

20 години без Версаче, или тайните на модния гуру

Някои са склонни да тиражират мнението, че убийството на известния дизайнер е поръчано от семейството му - просто бизнес, нищо лично

/ брой: 141

автор:Альона Нейкова

visibility 4627

Преди две десетилетия нелепо си отиде от този свят един от най-влиятелните дизайнери на ХХ век - Джани Версаче. Световноизвестният италиански моделиер на 15 юли 1997 г. се връща от традиционното сутрешно тичане и се насочва към къщата си в Маями. Той рядко я напуска сам, предпочита да се разхожда с личния си асистент. Но тогава геният на шева и кройката предпочита уединението. Което е добре дошло за 28-годишния Андрю Кунанън, твърдо решен да отнеме живота на Версаче. Американецът успява да избяга. Полицията го търси цяла седмица и едва на осмия ден стига до мъжа, добре познат на гей общността в Калифорния. По време на акцията Кунанън е въоръжен със същия пистолет, с който е застрелян модният гуру, превърнал се в петата жертва на серийния убиец. Оценявайки като нулеви шансовете си да противостои на органите на реда, престъпникът предпочита сам да сложи край на живота си. Това е официалната версия за смъртта на Версаче.
Обаче самоубийството на Кунанън всъщност се превръща в изгубена следа към разгадаването на трагичната гибел на дизайнера. Дори днес липсва ясно формулиран мотив, който да разкрие защо се е стигнало да фаталния инцидент. Според една от легендите, разпространена и в медиите, крайният фанатизъм на почитател на Версаче ескалира в омраза и води до разтърсващ край. Когато залавят Кунанън, той носи бельо с марката на кумира си, но мнозина смятат, че това е нелепо съвпадение. Неведнъж се споменават и версии за дългата ръка на италианската мафия, свързана и с убийството на модния гуру. А някои журналисти са склонни да тиражират мнението, че смъртта на Версаче е поръчана от семейството му - просто бизнес, нищо лично.
Сестрата на дизайнера - Донатела, поема ръководството на световноизвестната модна къща. Емблемата й - изображение на медуза Горгона, е избрана от самия Джани като символ на фаталния чар, хипнотизиращ със своята красота от пръв поглед. Експерти наричат стила на моделиера италиански барок.
Прочути манекенки позират с облеклата на известния майстор и с удоволствие дефилират на ревютата му. Сред тях са Синди Кроуфърд, Наоми Кемпбъл, Ева Херцигова, Клаудия Шифър, Карла Бруни, Линда Еванджелиста и др., на които се твърди, че моделиерът плаща по 10 хил. долара на ден. А терминът топ модел е измислен от самия Версаче, който освен че изпипва всички детайли, внимателно подбира и музикалния съпровод за събитията си. Елтън Джон с радост композира за Джани, за да може тоалетите на великия магьосник на облеклото да се възприемат не само визуално, но и слухово.
Той облича стилната принцеса Даяна, ексцентричната Мадона, провокативната Елизабет Хърли, непокорния Стинг, рокаджията Джон Бон Джоуви. Пресата с нетърпение очаква всяка колекция на Версаче:
- Нямате право да не ме пуснете! Ето поканата ми! Аз съм от австралийското издание на "Vogue"! - възмущава се главният редактор на световноизвестното списание, когато не й позволяват да присъства на едно от ревютата на дизайнера.
- От австралийското? Но това е зимна колекция. А в Австралия няма зима! - невъзмутимо е пресаташето на модната къща.
А когато самият Джани решава да предприеме изненадващ пиар ход, атмосферата се нажежава до краен предел. Особено в случая с китайския порцелан. Щом излиза първата му колекция съдове, Версаче изпраща няколко препълнени кашона не на кого да е, а на Силвестър Сталоун. Подарява му и маркови възглавници, тапицира мебелите му с платове, брандирани с емблемата на модната къща, затрупва го с тоалети за хиляди долари... Същото прави и за Клаудия Шифър. Заради щедрото внимание от страна на дизайнера към тях, и актьорът, и моделката с удоволствие и абсолютно безплатно позират голи за известни списания, прикривайки се само с квадратни чинии от "Версаче".
Великият диктатор на световната мода може да си позволи всичко. Купува къщи на няколко етажа и огромни вили. Издава книги с двусмислени текстове, илюстрирани със снимките на най-добрите фотографи. Опустошава антикварни магазини с императорска разсипия. И си позволява лукса да обича. Искрено и докрай.
За нетрадиционната сексуална ориентация на талантливия дизайнер крещи, пише, съобщава и рисува всеки, който не го мързи. Но пък Джани и не крие връзката си с Антонио д`Амико, продължила цели 14 години. След като младежът разработва спортната линия на бранда, Версаче го прави свой помощник и управител на верига магазини. Заедно те работят, забавляват се, пътешестват и живеят като двойка. До фаталния юли.




Със сестра си Донатела и брат си Санто


Не крие връзката си с Антонио


Кани на своите ревюта само топ модели

Снимки ИНТЕРНЕТ


Паметна вечер в София

Академията за мода в България организира вечер в памет на Джани Версаче във връзка с 20-годишнината от неговата трагична смърт. Специалното събитие, посветено на великия творец, се състоя по инициатива на проф. Любомир Стойков, който представи гениалния италиански дизайнер с мултимедийна презентация и впечатляваща лекция. Професорът разказа за срещата си с брата на Версаче - Санто, както и за своя телевизионен репортаж, правен през лятото на 1997 г. от мястото на трагичното събитие в Маями само дни след покушението.
Директорката на Италианския културен институт в София - Луиджина Педди, уважи вечерта и отбеляза в словото си: "Джани Версаче, който е известен в целия свят, не е само мода, но и начин да изживееш съвремието. Версаче къса с традициите и носи иновация в традицията."
В качеството си на ценител, естет и поклонник на стила на гениалния дизайнер бизнес дамата Йордана Димитрова ("Мисис България 2012") също направи емоционално изказване и дефилира, показвайки своя избор и стил, съобразен с духа и атмосферата на събитието.
"Изкуството на Джани Версаче не може да бъде разбрано, ако не се вземат предвид както перфектността и виртуозността на изпълнението му, така и богатството, и разкошът на неговия стил. Във времената на минимализма и на студения шик той смело твори в духа на Соня Делоне и Емилио Пучи. Бароковата доза красота и елегантност на неговото изкуство го привилегирова като дизайнер на лукса, цветовото пиршество и несвенливия сексапил. Неговата еротика, подобно на еротиката в древността, е витална като самия живот, защото тя черпи своята сила и от историята, съзнавайки, че без нея истинската красота е невъзможна. Джани Версаче завинаги остава дизайнерът на цветовете, пъстрите принтове и младежката разкрепостеност!", подчерта проф. Любомир Стойков.
Годишнината от смъртта на великия маестро на италианския стил вдъхнови Ставри Калинов да визуализира четири образа на Джани Версаче. Произведенията, сътворени от емблематичния ни художник с помощта на неговата уникална техника - вакуумирано стъкло, бяха изложени на централно място по време на паметната вечер.
Авторски творби, инспирирани от изкуството на Версаче, показаха известни български дизайнери и студенти по мода на проф. Любомир Стойков от Националната художествена академия.



Проф. Любомир Стойков с всички модели

Снимка Божидар МАРКОВ/Академия за мода

 

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 348

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 321

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 325

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ