Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Коментари

Пореден тест - блам!

Валентин Георгиев

21. Юли 2017 , брой: 141   405   0Още един балон на ГЕРБ се спука - този за намаляване прага на плащанията кеш. Таванът от 10 000 лева остава, след като парламентът бламира предложението им той да се ограничи до 5000 лева от догодина. А нека припомним, че идеята на правителството беше още по-драстична - да падне до 1000 лв. максимум от 2019 г.
Определено това решение на депутатите може да се нарече победа на здравия разум. Празните приказки на властта, че по този начин борели сивата икономика, да си ги говорят по телевизорите. Ако искат наистина да ограничат сивия сектор, трябва да започнат с ликвидирането на контрабандата и картелите. А те си отглеждат контрабандните канали, пък за оправдание хвърлят димни завеси с подобни глупости, като ограничаване на кешовите разплащания в брой.
Очевидно лобисткият опит да се удари поредното мощно рамо на банките засега не среща подкрепа. Защото, нека не се лъжем, едно намаляване на прага, означава вдигане на оборота от такси на трезорите за всеки превод, които и без друго в момента дерат по 10 кожи от малките фирми и гражданите. Ако в ГЕРБ са толкова загрижени за печалбите им, направо да въведат нов данък "банка" - тогава поне цинизмът им щеше да изглежда малко по-почтен.
Да не говорим, че над половината от българите нямат банкови сметки и подобна гавра, особено с по-възрастните, би ги затруднило още повече, защото няма да знаят какво подписват.
Не е вярна и мантрата, с която някои лобисти се опитват да се оправдаят - че в другите държави се плаща предимно по банков път. Напротив - там  има избор, а не въведени забрани и лимити.
Струва си обаче да отбележим за кой ли път един безценен плюс на Борисов и хората му - ненадминатата им политическа гъвкавост. Която впрочем е управленски патент - пускат димка като тест за общественото мнение, а след като усетят накъде духа вятърът, бият отбой.
 

 

 

Коментари

  • 24. Октомври 2017 208
    204
    0

    БСП записа в алтернативния си бюджет и политики основни цели: икономика, доходи, образование, здравеопазване. Едно на ръка, че левицата предвижда два пъти повече увеличение на средствата за образование от Горанов (с 810 млн. лв.), които да достигнат поне 3,9% от БВП - на фона на 5% средно в ЕС. Ако обаче има нещо, което е 100 на сто лтернатива на...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"