26 Април 2024петък13:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

БСП предлага своя концепция антикорупция

Следващият КСНС ще е посветен и на борбата с бедността, заяви Корнелия Нинова

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 30

През септември БСП ще предложи собствена концепция за борба с корупцията. Това съобщи вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след срещата си с президента Румен Радев, инициирана от самата нея. По думите й това не е въпрос на рецепта, а цялостен проект, който ще бъде представен в НС в началото на новата парламентарна сесия.
Нинова посочи, че с държавния глава са дискутирали борбата с корупцията и закона, който предлага правителството. "Представих нашата позиция. Категорични сме, че БСП не одобрява законопроекта и няма да го подкрепи", подчерта тя. Нинова коментира, че управляващите предлагат единен орган, който да обедини досега съществуващите звена без никаква промяна и това не е нова структура по същество. "Предложенията на ГЕРБ предвиждат  хората, които работят сега в съответните ведомства, да си изкарат мандатите. Това са лица, които години наред през целия преход не са се справили с проблема с корупцията. Това не е борба с корупцията. Това е имитация", подчерта лидерът на БСП. Тя  е категорична, че и левицата, и президентът Радев, са за единен орган, но не и за това, което предлага правителството.
Нинова обяви, че следващият Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) ще засегне освен борбата с корупцията, и проблема с бедността. През последните 27 години корупцията расте всяка година, а народът беднее и нищо не се прави, смята тя. Нинова припомни, че решенията на предишния КСНС не са изпълнени, а сроковете са минали. "Правителството не представи плана за попълване на състава на армията и на МВР. С президента коментирахме, че  очакванията на полицаите са абсолютно основателни. През новия политически сезон ще поставим на парламентарен контрол въпросите към кабинета какво правят в изпълнение на решенията при президента, взети през май", каза Нинова.
Оценката ми за парламентарния сезон е 2+, е мнението на Нинова. "НС започна да работи много късно. Правителството нямаше законопроекти. Мнозинството също. Нашите предложения стояха и не се разглеждаха. Буквално половината сесия беше загубено време. През останалото време гледахме лобистки закони", поясни тя и даде пример с със Закона за концесиите, който раздава националните богатства.  Като към него прибавим и продажбата на земеделска земя, ами то не остана национално богатство", обясни Нинова. Тя заяви, че парламентарната група на "БСП за България" ще направи отчет пред обществото какво е свършила през изминалия парламентарен сезон през следващата седмица.
По време на срещата Радев и Нинова са разговаряли за провежданата реформа в правосъдна система и по други вътрешнополитически проблеми.




Нинова постави оценка 2+ за парламентарния сезон

снимка Емилия Костадинова 

 
Ще се търси обществен дебат за продажбата на земеделски земи


В България е необходим широк обществен дебат за дългосрочните последици от либерализирането на продажбата на земеделски земи и придобиването им от чужди граждани, включително извън ЕС. Това заяви президентът Румен Радев. Страната ни трябва да проучи опита на другите държави - членки от ЕС за регламентиране на продажбата на земеделски земи и за въвеждането на гаранции за националните интереси, преди промяна на действащите закони, подчерта той.
"В България се предлага въвеждането на най-либералния режим в тази насока. Необходимо е този дебат да се води и в рамките на ЕС", заяви Нинова. Тя е категорична, че трябва да се намери обединение, институционално и политическо и българско, за да не се допусне свободната продажба на българска земеделска земя на чужденци.
 

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ