28 Март 2024четвъртък17:38 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Актуално

Програмата за наука стигна до кривата круша

Договорени са само 24,7% от европарите, а са разплатени едва 4,55%. Заради нарушения при Кунева и маневри на МОН сега има риск от загубата на стотици милиони

/ брой: 142

автор:Велиана Христова

visibility 119

Управляващият орган на оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (ОПНОИР), който сега е дирекция в МОН, ще излезе от министерството като самостоятелна изпълнителна агенция. Това съобщи министър Красимир Вълчев пред две комисии в НС - образователната и по европейските въпроси, които на 20 юли го привикаха заради забавеното изпълнение на програмата. През есента на 2016 г. одит на Еврокомисията установи, че МОН управлява програмата и едновременно негови служители са изпълнители на проекти за десетки милиони. ЕК предписа категорично да се разделят функциите на управление и изпълнение и замрази плащанията по проекти в частта на ОПНОИР за образованието, по които бяха установени и порочни практики при оценяването.
При служебния министър Николай Денков с Еврокомисията бе обсъден вариант проектите, които по времето на Кунева са оглавени от хора в МОН, да бъдат прехвърлени към училища, вузове или регионални управления на МОН. Вълчев обаче иска обратното - управляващата дирекция да стане агенция, а проектите да останат в МОН. В оперативната програма са предвидени 650 млн. лв. за МОН, каза Вълчев. В самата програма обаче, която е публична, такова нещо няма, тъй като в нея не се сочи изобщо кой да изпълнява проектите. Ако изнесем бенефициентите на средствата извън МОН, има риск за изпълнението на проектите, а те са в ход и парите са насочени към всички училища, обясни министърът. В проекта "Твоят час" например участват 2400 училища. При одита обаче Еврокомисията именно за "Твоят час" бе категорична, че той не трябва да остане в МОН и да го оглавяват хора от министерството.
 Еврокомисията зае доста категорична позиция за изнасяне на функциите на управляващия орган (УО) вън от МОН, каза обаче министърът. За разделянето на функциите те смятат, че УО трябва да се изнесе от МОН, това е настояване на Еврокомисията и този вариант дава най-голяма сигурност за независимостта на управляващия орган, заяви той. Ако УО се изведе от МОН, ще има забавяне, смята обаче служебният министър проф. Николай Денков, който също присъства на заседанието. При преговорите по програмата от ЕК никога не са настоявали за един или друг вариант, по който да разделим управлението от изпълнението на проектите, това е наш избор и за решението си носим отговорност, каза той.
По думите на Красимир Вълчев, ако същите служители, които сега са в управляващата дирекция, преминат към новата агенция и се постигне непрекъсваемост на процедурите, няма да е необходима нова акредитация на УО от страна на ЕК и няма да има забавяне. Той обаче не отговори на въпроса дали това е уговорено с Еврокомисията. Вълчев призна, че капацитетът на управляващата дирекция в МОН е нисък, ала не стана ясно как този капацитет ще се повиши, когато същите служители станат агенция. Новоназначеният шеф на дирекцията Кирил Гератлиев пък направо каза на депутатите: "Нямам още отговор как да стане изваждането на УО от МОН, но с ваша поддръжка ще успеем". Като депутати нямаме общо с оперативните програми и всичко това хвърля дълбока сянка на съмнение, че чиновници в МОН просто не искат да изпуснат парите от ръцете си, реагираха от левицата. Според левите създаването на нов орган за управлението на програмата неминуемо ще изисква нова акредитация или поне нов одит от ЕК. Проф. Анелия Клисарова (БСП), бивш министър на МОН, предупреди, че министерството трябва да е готово с "план Б", тъй като, ако се наложи нова акредитация, това ще коства още поне 6 месеца забавяне.

Още не е сключен договорът

с фирмата "Прогетти плант", която е посредник в набирането на международни оценители на проектите за центрове за върхови постижения и за компетентност в частта за наука на ОПНОИР, стана ясно от думите на министъра. Тепърва след това предстои оценяването на самите проекти, което трябва да стане за три месеца. Според Вълчев обаче това ще е трудно в летния период. Още на 27 юни бе обявено, че италианската фирма е класирана на първо място в обществената поръчка на МОН за фирма посредник, която да подбере оценители за проектите - срещу 1,8 млн. лв. Защо от 27 юни до 20 юли договор с нея не е подписан, като се има предвид вече натрупаното закъснение, остана загадка.
Стана ясно също, че от подадените от наши учени 44 проекта в частта за наука един е отпаднал при предварителната проверка в МОН за съответствие на условията на конкурса. Но това трябва да бъде препотвърдено от "Прогетти плант", смята Вълчев. Според експерти обаче, предварителната проверка е българско задължение, тъй като чуждестранни оценители няма как да преценяват съответствие на проектите с българските нормативни актове.
ДУМА многократно писа за

множеството проблеми с тази обществена поръчка


обявена по времето, когато Меглена Кунева бе министър, а Красимир Вълчев - главен секретар на МОН. Депутати от управляващото мнозинство се опитаха да говорят за "тежкото наследство", което Вълчев е получил, но Стоян Мирчев (БСП) репликира, че "тежкото наследство" е оставено от кабинета "Борисов 2". Дори Вълчев призна, че през 2016 г., е имало "малко забавяне". "Малкото" всъщност бяха 7 месеца - конкурсът за научните проекти вместо в края на февруари бе обявен в края на август 2016 г. Отгоре на всичко след това Кунева удължи срока за кандидатстване с един месец заради пропуски и промени в документите на течащия вече конкурс, които МОН направи в самия край на 2016 г.
Обществената поръчка за оценителите също бе обявена много късно - чак през септември вместо през февруари 2016 г. Друг голям проблем в поръчката са поставените крайно ниски изисквания за компетентност както на фирмите, така и на оценителите, които можеха да бъдат дори само с образователна степен "бакалавър", въпреки че ще оценяват проекти на водещи български професори. Пред депутатите проф. Николай Денков обясни, че през януари 2016 г. с Еврокомисията са уточнени изискванията към оценителите, но през август и септември 2016 г. те не са били използвани от Кунева при обявяването на обществената поръчка. Самият Денков бе зам.-министър в МОН при Кунева, но на 5 април 2016 г. подаде оставка именно заради разногласия по реализацията на ОПНОИР. В подадените от фирмите оферти нямаше информация, че оценителите, посочени от кандидатствалите фирми, отговарят дори на обявените занижени критерии, а при проверка в международните бази данни се оказа, че много от тях не фигурират там, обясни той пред депутатите.
По тази причина в края на февруари Денков като служебен министър отмени поръчката. За да няма забавяне, бе обявен нов централизиран конкурс чрез МС (само за 900 хил. лв.) с високи изисквания към оценителите, в който с помощта на ЕК кандидатстваха 405 учени от цял свят. Така се оказа, че висококвалифицирани учени ще оценят проектите за наполовина по-малко пари, отколкото по-ниско квалифицирани чрез фирма.
"Прогетти плант" обаче обжалва и накрая на 22 юни т.г. тричленка на ВАС реши, че поръчката е била отменена неправомерно и трябва да се продължи.

Мнението на държавния прокурор в делото бе обратното

но то не бе взето предвид от съдиите. Юристи твърдяха, че Вълчев може да сключи индивидуални договори с набраните чрез МС оценители, без да чака решението на ВАС, а след това да отмени отново обществената поръчка на Кунева "поради отпаднала необходимост". Пред двете комисии обаче Вълчев заяви, че това било некомпетентно мнение. Трябва да е ясно, че решението на ВАС си има последствия от гледна точка на това, че проектите на учените ни може да бъдат оценявани от некомпетентни експерти, каза проф. Денков.
Силно съмнение в способностите на оценителите изрази пред депутатите и проф. Лъчезар Аврамов от БАН, който е известен учен в областта на биофотониката и е сред кандидатствалите по ОПНОИР. По думите му избраната фирма няма да направи обективна оценка на научните проекти, защото няма капацитет за това. "Кого ще ми пратят за оценител, някой румънски учител ли?", попита директно той. Според проф. Аврамов, самата програма е сбъркана, защото с европари ще се изграждат върхови структури за наука, а основата - научните звена у нас, са подложени на дългогодишен финансов геноцид от държавата, вече не са в добро кадрово и материално състояние, а хората, които трябва да изпълняват проектите, заминават в чужбина или напускат науката. Според него в крайна сметка

ще бъдат пропилени всичките 350 млн. лв.

предвидени за центровете за върхови постижения и за компетентност.
Според министър Вълчев има риск да бъдат загубени 70 млн. лв. в частта за наука на ОПНОИР (определени за междинни плащания през 2018 г.). Към 30 юни т.г. - три години и половина след старта на програмния период, с ЕК са договорени само 24,7% от парите по ОПНОИР, а са разплатени едва 4,55%. Най-много (46,7%) са договорените пари във втората част на програмата - "Образование и учене през целия живот", където са сключени 17 договора и са платени авансово 33 млн. лв., които ЕК трябва да възстанови.
В частта "Образователна среда за активно социално приобщаване" са договорени 31,2% от средствата, сключени са 113 договори и авансово са платени 11,3%. Именно тези части на програмата обаче станаха причина ЕК да замрази плащанията заради установените нарушения. Служебното правителство прие и договори с ЕК 14 мерки за преодоляването на пороците и ако МОН не ги изпълни, Брюксел няма да възстанови средствата по сключените договори, а при междинните плащания през 2018 г. ще бъдат загубени стотици милиони. Ако изпълним плана с мерките, намаляване на средствата няма да има, което иначе може да е до 5% от парите по проблемните договори, каза министър Вълчев. Разликата ще трябва да се плати от държавния бюджет. Срокът за изпълнението на 14-те мерки е в края на август. Предстои обаче окончателен доклад от ЕК по одитираните процедури, който ще каже и дали санкциите ще са само върху договорите с нарушения или върху всичките договорени средства в частта за образование.
Единствената добра новина засега е, че служебното правителство успя да подготви трите ключови документа, които имаха срокК за предаване юни 2016 г. - Стратегията за научни изследвания, Националната пътна карта за научна инфраструктура и анализа на съществуващата научна апаратура. По правилата на ЕК, ако тези предварителни условия не бяха изпълнени и предадени навреме, програмата автоматично трябваше да бъде спряна.
Одитът на ЕК през октомври 2016 г. установи нередности в 8 проекта на стойност 180 млн. лв. Общо договорените с ЕК до момента средства по ОПНОР са 338 млн. лв. Ние можем и сами да коригираме сумите по проекти, за които са установени нарушенията, и така да докажем пред ЕК, че сме самокритични и че управляващият орган е независим, добави министърът. До края на 2018 г. по програмата трябва да бъдат договорени около 813 млн. лв. (59,3%).

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 194

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 218

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ