29 Март 2024петък02:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

От 2018 г.

По-евтините български цигари ще поскъпнат с 15-20 ст.

Управляващите за пореден път променят формулата за акциза и така дават предимство на вносните

/ брой: 142

автор:Дума

visibility 23

Управляващите за пореден път променят формулата за акциза на цигарите. Това се случи миналата седмица покрай обсъждането на поправките за тавана на плащанията в брой. В края на 2016 година бе приет съвсем друг план за акцизите и той бе така да се променят двете компоненти на акциза, че в крайна сметка да има по-малко поскъпване на българските цигари.
С приетата сега формула по-евтините марки ще поскъпнат с повече от планираното за 2018 г. Според предварителните разчети средното поскъпване на кутия ще е с около 15-20 стотинки. Най-масовите цигари, които в момента струват около 5 лева, ще достигнат 5,15 лева. Това обаче важи за по-ниския клас. Така българските цигари се очаква да поскъпнат от следващата година заради нови акцизни ставки. През миналата седмица депутатите приеха поправки в Закона за акцизите. Скъпите цигари може дори да поевтинеят. Това ще зависи обаче изцяло от волята на производителите и вносителите. Въпреки по-ниския акциз за тях държавата не може да ги задължи да намалят вече обявените си цени.
Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова миналата година по-голям е бил ръстът в цените в средния и по-високия клас цигари и по-нисък в по-ниския клас цигари. С предложеното през тази година щели да се изравнят ръстовете и ще имало равнопоставеност при увеличаването на цените на цигарите в различните видове класове.
Според поправките общият налог върху цигарите е минимум 177 лева на 1000 къса. Ставката има 2 компонента - специфичен и пропорционален акциз. Специфичният е твърда сума на 1000 къса цигари, а другата част е процент от продажната цена.
В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лв. за 1000 къса. С промените специфичният акциз от 101 се вдига на 109 лв., което прави около 2,18 лева на кутия. Пропорционалният се намалява от 27 на 25% от крайната цена.
Освен корекции в ставките, новите текстове на Закона за акцизите предвиждат лице, което държи, предлага, продава или превозва акцизни стоки без данъчен документ да се наказва с глоба за физическо лице не по-малка от 1000 лева при първо нарушение, а при повторно с не по-малко от 2000 лева. Юридическите лица и едноличните търговци се наказват с имуществена санкция не по-малка от 2000 лева, а при повторно нарушение с не по-малко от 4000 лева.
С приетите поправки през миналата година от 2017 г. акцизът на цигарите се повиши от 70 на 101 лева за 1000 къса. С измененията се промени съотношението между специфичния и пропорционалния акциз за цигарите и от 1 януари 2017 г. пропорционалният акциз стана 27% от продажната цена.
 

Без паспортна проверка за пътуващи от и за шенгенски държави

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 59

Светофарите с различни сигнали за посоките

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 59

Върнаха 48 млн. лв. от аванса за правителствения комплекс

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Протест в Унгария срещу корупцията

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 59

Педро Санчес против независимост на Каталуня

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 59

Израел ликвидирал командир №3 на Хамас

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 59

Накратко

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 59

Рецепта за катастрофа

автор:Дума

visibility 355

/ брой: 59

Пътят надолу*

автор:Валерия Велева

visibility 302

/ брой: 59

Цялата соросоидна сган - вън!

visibility 320

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ