Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

27 Май 2018 | Неделя
 
вход регистрирай се

Коментари

Надцакване

Галина Младенова

25. Юли 2017 , брой: 143   773   0От два дни Европа изглежда не просто разтревожена, а направо бясна. Нещо изключително рядко в отношенията на ЕС с Америка. Причина за гнева е подготвеният от американския Конгрес законопроект за разширяване на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея. Европейците са разтревожени не за Иран и КНДР, а за предстоящите нови антируски санкции. Но и тук тревогата не е заради руснаците - по стара европейска традиция личните интереси са на първо място. А този път американците са се прицелили именно в европейските интереси: според новата им идея под ударите на санкциите могат да попаднат доста от фирмите, заети в газовата и петролната индустрия. Да, ама германците изобщо не се отказват да построят заедно с Русия "Северен поток-2" и решението на конгресмените отвъд океана разбираемо ги накара да подскочат от ярост.
От Брюксел запелтечиха, че партньори така не постъпват, че е редно да се координират действията на Европа и САЩ и че, видите ли, Старият континент може да предприеме ответни мерки. Какъв ще е отговорът европейците ще обсъждат в сряда. Не че имат кой знае какво поле за действие, но биха могли да вгорчат до известна степен битието на Тръмп, което и без това не е особено сладко.
Истината обаче е по-горчива за европейците. Ако законът бъде приет, съдбата на онези лица и фирми, които могат да попаднат в обхвата на действието му, ще определя не кой да е, а американският президент - в неговата компетенция ще е изборът на конкретни мерки за наказание. Според законопроекта държавният глава може да издаде указ и да изключи европейски партньор на "Газпром" по проекта "Северен поток-2" от американската финансова система, т.е. от 96% от доларовите транзакции. А може и да не го изключи. Въпросът е на какво са готови партньорите на САЩ, за да омилостивят Вашингтон. Тези възможности на новия закон със сигурност много допадат на Доналд Тръмп - открива се голяма възможност за толкова обичаните от него сделки. Надцакването изглежда вече започна.

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"