Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

24 Октомври 2017 | Вторник
 
вход регистрирай се

Култура

Поети почетоха паметта на Вапцаров

Боян Бойчев

26. Юли 2017 , брой: 144   335   0С превърнал се вече в традиция поетичен рецитал пред паметника на Никола Вапцаров в София бе отбелязана 75-годишнината от разстрела на поета. Събитието бе организирано от Съюза на българските писатели, Националния литературен музей, Градския съвет на БСП и БАС. В градинката зад Художествената галерия се събраха творци от различни градове на страната и от различни поколения, за да прочетат свои стихове или просто да изразят признателност и съпричастност към делото на революционера. Водещ на събитието бе председателят на СБП Боян Ангелов.
Честването започна с рецитал по стихове на Никола Вапцаров, изпълнен от актьора Георги Златарев. След това пред микрофона застанаха поетите: Катя Зографова, Минчо Минчев, Стоянка Боянова, Петко Каневски, Мая Вапцарова, Иван Гранитски, Демир Демирев, Димитър Христов, Анжела Димчева, Минко Танев, Боян Бойчев, Кети Бозукова, Трендафил Василев и самият Боян Ангелов. За житейския път и творчеството на големия поет и революционер слово произнесе уредникът на дома музей "Н.Й. Вапцаров" в София Катя Зографова. В края на рецитала присъстващите поднесоха цветя пред паметника.

Боян Ангелов, председател на СБП, откри рецитала

Снимки: Борис Марков

 

 

Култура

  • Режисурата и хореографията на знаменитата творба от Чайковски са на Силвия Томова
    24. Октомври 2017 208
    92
    0

    Балетът на Старозагорската опера ще открие днес от 19 ч. официално своя нов творчески сезон с балета "Лебедово езеро" от Чайковски. В ролите на Одета-Одилия и Принц Зигфрид гостуват примабалерината Марта Петкова и Eмил Йорданов - премиерсолист на Софийската опера и балет. В ролята на Ротбарт ще танцува Ивайло Янев, а като шута ще се...


Апис
Всички права запазени "ДУМА"