Лого ДУМА
ДУМИ МНОГО ДУМА Е ЕДНА

18 Октомври 2018 | Четвъртък
 
вход регистрирай се

Колумнисти

Право, куме, в очи...

Нов Ку ку бенд

Светлана Михова

26. Юли 2017 , брой: 144   862   0Търси се нов Кен Киси и нов Милош Форман да напишат и екранизират "Полет над кукувиче гнездо - 2", римейк за XXI век. Само че този път ще трябва много по-голяма психиатрична клиника, за да побере целия политически и икономически елит на най-мощната държава, барабар с президента й.
Направление за психиатрията си издадоха самите пациенти. Такъв е сътвореният през последните седмици с умствените усилия на всички болни проектозакон. Заглавието, в което става дума за "злосторника" Иран, ще ви подведе. То има малко общо със съдържанието. В над 30-страничния текст Ислямската република се споменава мимоходом. Оттам нататък всичко - над 20 страници, неизвестно по какви зигзаги на мисълта, е свързано с "тъмната сила" Русия, която си позволява да се прави на независима, суверенна и непрекъснато да напомня за някакви общоприети международни правила. От логиката на текста следва, че авторите му - както подобава на всеки уважаващ се смахнат, са убедени, че правилата се определят само от тях и че играта отдавна е друга.
За определяне на диагнозата свой принос даде не друг, а Майк Помпео, шефът на най-важното в САЩ ведомство - ЦРУ. "Русия мисли само как да натрие носа на Америка. Тя се бърка навсякъде: и в последните избори, и в тези преди тях. И въобще всичко това продължава повече от осем години", изтърси той в тв интервю с цялата тежест на авторитета, излъчван от заемания пост. Защо реши, че годините са осем, не е известно. Може би искаше да натърти върху сериозността на руската заплаха. Кой друг, ако не той - главният разузнавач на най-главната държава, ще знае главната истината: ГКБ е назначил и Обама, и Хилари, а сега и Тръмп. С други думи, по лъкатушещата логика на Помпео се стига до диагнозата, че психозата в новото кукувиче гнездо е побъркване от това, че някой им се бърка. Непознат вид параноя на държавно равнище. Лек засега няма открит.
В законопроекта има една прелюбопитна подробност. На всеки шест месеца различни ведомства трябва да представят доклад за руските олигарси от близкото обкръжение на Путин. Да рапортуват кога те, или членове на семействата им, са се срещали с него, по какъв повод и с каква цел. Същото се отнася и за политици от различен ранг, и за журналисти. Тоест руският лидер трябва да бъде сложен под карантина, да не кани гости, да не дава интервюта и да не се фука със здравия си разум пред ку-ку бенда от Капитолия. По този начин в кръга на заподозрените "руски агенти" освен Тръмп и цялото му семейство, попада и целият световен елит. Дори Обама и Хилари. Нали според ЦРУ и те са били назначени от Кремъл. Но докато това са само изводи от закона за нови санкции, целта за сваляне на "режима в Москва" е поставена открито. Иначе във Вашингтон са против намесата във вътрешните работи. Логично! За тях само американските работи са вътрешни, останалите - чужди. Защо да не се бъркат до побъркване.
В предложения документ, който миналата нощ трябваше да бъде гласуван в психиатрията на Капитолийския хълм, ударението е сложено върху необходимостта Русия да бъде наказана с още по-тежки санкции, главно в енергийната и финансовата сфера. Неотложната мярка е да бъде забранен "Северен поток-2". Той бил вреден за енергийната сигурност на Европа и особено за демокрацията в Украйна. Внушението е, че само те - кукувици, ястреби, белоглави орли и прочее хищни пернати, са в състояние да гарантират европейското добруване. Те ще подберат за него здравословна храна - втечнен газ "made in USA". При това диетата с това клеймо на етикета е задължителна. Ама била многократно по-скъпа? Няма значение. Всичко хубаво на този свят е скъпо и американско.
Европа реагира странно. До вчера като "Отче наш" повтаряше, че няма нищо по-свято от евроатлантическата солидарност, сега, когато за нея се грижат, нервничи. Първо Ангела Меркел навири нос, след нея баш комисарят Жан-Клод Юнкер яхна метлата. И те не искали да им се бъркат в европейските работи. Откъде се взе това болезнено самочувствие, след над половинвековно безпрекословно покорство. Днес ще умуват в Брюксел как да отвърнат на американската грижовност. Щели да искат гаранции от Тръмп, че европейските компании, работещи с Русия, няма да бъдат засегнати от новите санкции. В такъв случай те се обезсмислят. Кукувиците трябва съвсем да са изкукали, ако дадат такова обещание. Юнкер до такава степен се вбеси, че дори заплаши Вашингтон с контрасанкции - при това на трезва глава. Доналд Туск пък заплаши със забрана на внос на американски картофи и царевица. Нечувано! Най-вероятно гневът да се разсее там, в кабинетите на комисарите, а те най-много да се напият с руска водка.
Миналата нощ законът сигурно е бил гласуван. Затова от днес можем да смятаме, че студената война е институциализирана и са обявени различни търговски войни на всеки срещу всеки, а САЩ - срещу всички. Така ще бъде, докато светът върви подир поговорката "Докато умните се наумуват, лудите се налудуват".
 

 

 

Апис
Всички права запазени "ДУМА"